Zašto nema voća i toalet papira u beogradskim vrtićima?

0

Nije novina da problema sa dobavljačima ima. Prošle godine zbog tendera je došlo do ozbiljnih problema u nekoliko prestoničkih vrtića – deca nisu nedeljama dobijala mleko, voće, povrće…Međutim, ovih dana na društvenim mrežama razvila se polemika među roditeljima da li deca zaista jedu sve što piše na nedeljnom meniju.

 

Nedostaju sredstva za higijenu i voćna užina. Sve zbog tendera! (Foto: Ilustracija)
 

Pojedini tvrde da mališani ne dobijaju voćnu užinu i da su razlog tome upravo "tenderi koje niko ne prođe."

 

Roditeljima nije jasno i zašto u vrtićima nema ubrusa, plastičnih čaša, maramica, nego su oni obavezni da donose.

 

Mama četvorogodišnje Minje kaže da "ne može sa sigurnošću da zna šta njeno dete jede u vrtiću."

 

"Nisam sigurna jer se nekoliko puta desilo da pročitam u jelovniku da imaju lubenicu ili trešnje za užinu, a kada pitam dete da li je jela, kaže da nije bilo ili je bilo nešto drugo", kaže ova majka koja, ipak, nikada nije tražila objašnjenje od nadležnih u vrtiću.

 

Direktori nekoliko vrtića koje smo kontaktirali garantuju nam da deca dobijaju voće, ali da ponekad dođe do promene jelovnika zbog nedostatka namirnica, kao i da se, doduše vrlo retko, desi da voće bude vraćeno zbog lošeg kvaliteta.

 

"Nekada je voće lošeg kvaliteta i moramo da ga vratimo, ali to je baš retko. Takođe, nekada na dnevnom nivou promenimo jelovnik – i kada su drugi obroci u pitanju, ali garantujem da deca unose dovoljnu količinu hrane koja je usklađena sa njihovim potrebama", kaže Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica.
Aranđelović kaže da tenderi zaista jesu veliki problem, kao i da je zakon o javnim nabavkama takav da je presudna cena.

 

"Ne možemo da zaobiđemo pravila i zakonske procedure. Mi bismo rado kupili kvalitetniji nameštaj, ali je on i skuplji. Tako i sve ostalo", kaže direktorka PU "Rakovica."

 

Direktorka PU "Čukarica" Biljana Gajić kaže da deca u objektima ove ustanove dobijaju voće, a da roditelje možda buni to što ponekad dođe do promene jelovnika na dnevnom nivou.

 

"Razgovarala sam sa našim dijetetičarima i oni su mi potvrdili da deca dobiju po predviđenih 100 grama voća. Roditelji čija deca pohađaju naše vrtiće imaju uvid u jelovnik i na internetu", rekla nam je Gajić.

 

Kada je reč o ubrusima, toalet papiru, tu problem već postoji, jer kako nam je objasnila Radmila Aranđelović, već godinu i po dana Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu ne može da se izbori sa dobavljačima.

 

"Za tender već duže vreme konkurišu tri iste firme. Ako jedna od njih prođe tender, druge ga obore i to ide tako ukrug. Učesnici konkursa pozivajući se na zakon žale se na preobimnu i skupu dokumentaciju, i na ko zna šta još", kaže Aranđelović i dodaje da je relativno skoro taj problem rešen i da bi od 1. januara trebalo da bude potpisan ugovor sa dobavljačem.

 

Kontaktiran je i Sekretarijat za dečiju zaštiru i obrazovanje kako bi potvrdili ove informacije, ali odgovor nije stigao ni posle nedelju dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here