Zašto oni vole meso, a one čokoladu

0

U većini reklama, mada ima izuzetaka, čokolada se prikazuje kao poslastica za žene, a dame počinju da je konzumiraju jer jednostavno ne mogu da odole.

 

Mahom su žene te koje se na fotografijama "dave" u slatkišima, zar ne?
 

Slede "muške" reklame, odnosno one za meso. U njima ćete uglavnom videti pripadnike "jačeg" pola kako spremaju roštilj ili jedu neke od mesnih prerađevina. Muškarci koji se pojavljuju u reklamama za meso i mesne prerađevine, najčešće su jaki i atletski građeni, a kupci bi trebalo da se sa njima poistovete.

 

Dakle, da li je zaista istina da žene u čokoladi uživaju više nego muškarci? Odgovor je pomalo komplikovan. U sprovedenom istraživanju, oko 40 odsto žena reklo je da obožava čokoladu, dok ovu "žensku poslasticu" voli tek 15 odsto muškaraca.

 

Iznenađujuće ili ne, dame su priznale da najviše čokolade jedu kada su u PMS. Stručnjaci tvrde da u čokoladi ne postoje nikakvi nutrijenti koji ženama nedostaju, tako da ističu da PMS nije krivac za to što uživaju u ovoj poslastici.

 

Oni naglašavaju da je za to odgovorna američka kultura. Čokolada je u reklamama prikazana tako da izgleda kao da pomaže ženama da se bore protiv negativnih emocija i stvari (stres, glavobolja, PMS).

 

Sa druge strane, meso se u američkim reklama često povezuje sa muškošću, a inače nema nikakvih bioloških razloga zašto bi muškarci više nego žene voleli meso.

 

"Hranu koristimo kako bismo na neki način sudili o ljudima", zaključuje dr Džulija Horms, profesor kliničke psihologije. "U našoj je prirodi da etiketiramo ljude, ali možda bi bilo drugačije kada bismo imali više informacija – možda bismo tada prestali da barem hranu delimo na onu za žene i muškarce".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here