Pexels.com

Svi smo to iskusili mnogo puta – buđenje u tri ujutru bez ikakvog razloga. Dok neki ljudi nemaju problema sa nesanicom nakon buđenja, drugi mogu da ostatak noći provedu budni.

Zastrašujuće saznanje da ćete morati da ustanete za nekoliko sati pogoršava situaciju. Pa, zašto se budite noću i kako možete ponovo da zaspite? Stručnjaci kažu da dok spavamo prolazimo kroz nekoliko ciklusa od 90 minuta. Ovi ciklusi sadrže različite faze sna. U drugom delu ulazite u lakši san.

– Veoma je veća verovatnoća da ćete se probuditi i na najmanji stimulans, kao što je automobil koji prolazi napolju ili se vaš partner lagano kreće – rekao je stručnjak za spavanje dr Nil Stenli, bivši predsednik Britanskog društva za spavanje.

– Ujutro je malo verovatno da ćete se setiti da ste se probudili tokom noći. Ali za nekoliko nesrećnih, nije tako lako samo se okrenuti i nastaviti da spavaju – rekao je on.

Greg Marej, profesor i direktor Centra za mentalno zdravlje na Tehnološkom univerzitetu Svinburn, objasnio je da je buđenje tokom noći obično oko 3 i 4 sata ujutro.

– Kako se telo priprema za jutro, osnovna telesna temperatura i hormoni budnosti počinju da rastu, a želja za spavanjem se smanjuje. Dodajte malo stresa na sve to, i postoji velika šansa da buđenje postane potpuno samosvesno stanje – objašnjava on.

On je rekao da je veća verovatnoća da se u satima pred zoru probudimo i odmah zaspimo, pre svega zato što je mrak i nema ko i ništa da nas uznemirava.

Evo nekoliko saveta stručnjaka za spavanje koji će vam pomoći da zaspite odmah nakon buđenja:

– izbegavajte odlazak u toalet

– ne proveravajte koliko je sati

– ne konzumirajte alkohol pre spavanja

– dovoljno ohladite sobu u kojoj spavate

– smirite svoj um.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here