EPA

Zvaničnoj Varšavi se ne dopadaju projekti poput gasovoda Severni tok 2, jer poljska strana smatra da će evropski novac za taj gasovod finansirati rusko oružje.

– Ne smatram da u Poljskoj vlada snažna antiruska retorika. Međutim, postoje neka pitanja koja nam se ne dopadaju – na primer, Severni tok 2 – rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenosi portal “Biznis alert”.

Šef poljske vlade kritikovao je stav Nemačke povodom izgradnje ruskog gasovoda. Moravjecki je istakao da u vladajućoj stranci u poljskom parlamentu postoje različita mišljenja kada je reč o odnosima sa Nemačkom, međutim, Varšava ne prihvata Severni tok 2.

Prema mišljenju poljske strane, “evropski novac za taj gasovod finansira rusko oružje“, naglasio je premijer. Takođe, smatra Moravjecki, projekat će omogućiti Moskvi da odseče Ukrajinu od isporuka gasa u Evropu, a zatim “da čini s tom zemljom sve što poželi”, prenosi Sputnjik.

– Zbog toga ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’ predstavljaju toliku opasnost za naš region. Upravo zbog toga i kritikujemo Nemačku – zaključio je Moravjecki.

Ruski ekspert iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Stanislav Mitrahovič prokomentarisao je vest da je Poljska kaznila „Gasprom“ sa 57 miliona dolara zbog „Severnog toka 2“, istakavši da je uveren da ta kazna neće uticati na izgradnju gasovoda, piše „Večernja Moskva“.

Stručnjak je podsetio da je Varšava uložila velike napore s ciljem da ometa izgradnju „Severnog toka 2“. Prema rečima Mitrahoviča, poljska strana traži povod u novom zakonu EU kako bi sprečila Rusiju da realizuje projekat.

– Upravo Poljska je pronašla tačku (u zakonu) da se ne može formirati kompanija-konzorcijum koja bi gradila ‘Severni tok 2’ bez saglasnosti Varšave, jer će te kompanije, koje će graditi gasovod, raditi i u Poljskoj – pojasnio je ekspert.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here