EPA
Ruski vojnici u Harkovu

Većina vojnih analitičara u Rusiji sklona je umanjivanju značaja ukrajinskog napredovanja na istočnom frontu, smatrajući ga trenutnim i privremenim.

Usred oprečnih rusko-ukrajinskih čitanja i procena razvoja događaja na frontu kod Harkova, ruski posmatrači i dalje pokušavaju da objasne iznenadni ukrajinski napredak s jedne strane, i pozadinu odluke ruskog Ministarstva odbrane da prerasporedi i pregrupiše svoje snage u blizini Donjecka, očito u pripremi za rešavanje bitke za Donbas.

U takvoj atmosferi, primetan je sve veći fokus ruskih medija na gubitke koji su naneti ukrajinskim snagama, dok su zapadni mediji zaokupljeni pričama o onome što smatraju ukrajinskim dostignućem u preuzimaju područja koja su ranije bila pod kontrolom ruskih snaga, piše Al Džazira Balkans.

Pregrupisanje snaga

Nakon što nekoliko dana nije bilo ruskih zvaničnih komentara o događajima u severnom vojnom okrugu prema Harkovu, gde su se vodile žestoke borbe u blizini gradova Balaklija, Izjum i Kupjansk, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je, “kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, doneta odluka o pregrupisanju ruskih trupa u regijama Balaklija i Izjum kako bi se intenzivirali napori u pravcu Donjecka”.

Što se tiče predsednika Čečenske Republike Ramzana Kadirova, on se prvi put od početka rata s Ukrajinom oglasio o “greškama” i opisao situaciju kao “zanimljivu”, ali je obećao da će vratiti sve gradove nad kojima su ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu.

Većina vojnih analitičara u Rusiji sklona je umanjivanju značaja ukrajinskog napredovanja na istočnom frontu, smatrajući ga trenutnim i privremenim.

Prema njihovim rečima, zanimljiva je “galama” koju su podigli ukrajinski i zapadni mediji oko toga da Rusija nailazi na teškoće u snabdevanju municijom, iako ima sopstvene proizvodne pogone. S druge strane, uopšte nisu zabrinuti za Ukrajinu, koja je u potpunosti zavisna od stranih, pa čak i sovjetskih zaliha, kako su rekli.

Vojni analitičar Evgenij Domin kaže da je povlačenje ruskih snaga bilo namerno kako bi se njihova pažnja usmerila na područja slabe koncentracije, odbacujući tvrdnje da je došlo do duboke promene u “filozofiji” borbene taktike. Smatra da će te mere pomoći na kraju u pokretanju efikasnijeg napada u budućnosti, što ukrajinske oružane snage ne očekuju.

Naglašava, u izjavi za Al Džaziru, da je ponekad potrebno napraviti korak unazad da bi se krenulo napred, jer je povlačenje bilo neophodno da se ojačaju nezaštićene zadnje linije u drugim područjima. Prema njegovom mišljenju, svrha ovog napada bila je da se ruske jedinice potisnu što dalje od Harkova.

Glavna bitka ipak za Donbas

Uporedo s tim, stručnjak za pitanja Ukrajine Aleksandar Dudčak smatra da će sledeća faza vojnih operacija biti žešća, a ruske snage će posvećivati sve više pažnje “najmanjem uspehu na terenu” koje bi Kijev mogao da ostvari, jer je to značajno za očuvanje visokog morala kod trupa i građana.

Dudčak smatra da će se Kijev suočiti s velikim komplikacijama u “učvršćivanju položaja” na područjima koja kontroliše, zbog prirodnih i geografskih uslova sa kojima će se nositi u nadolazećim mesecima, iako Moskva ne smatra da su područja nad kojima je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu značajna za nju, kako je rekao.

Ukazuje i da se treba uzeti u obzir i to da su ukrajinske oružane snage pretrpele velike gubitke u opremi i ljudstvu, a aktivno kretanje ambulantnih vozila u ukrajinskim gradovima, uključujući Kijev, po njegovom mišljenju, ukazuje na opterećenje bolnica koje se nalaze u blizini fronta.

Zaključio je da je glavna bitka i “najteži” cilj preuzimanje potpune kontrole nad regijom Donbas, što će se verovatno dogoditi do jeseni ove godine.

2 COMMENTS

  1. Glavni razlog je mali broj trupa koje su angazovali na ogromnom frontu sa drzavom koja ima 40 miliona stanovnika.

  2. suština ovog sukoba nije u teritorijama nego u poromjeni vlasti u kijevu a samim time i odnosu ukrajine prema rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here