pixabay.com

Slovačka, zemlja od 5,5 miliona stanovnika, testiraće celu svoju populaciju na prisustvo koronavirusa kako bi izbegla uvođenje strogih karantinskih mera, piše kafkadesk.org. Svi otkriveni slučajevi biće u obavezi da poštuju strogi karantin čime će se sprečiti dalje širenje ovog virusa.

Do sada su to uspele da izvedu samo izuzetno male države poput Luksemburga i Monaka. Međutim, i neke velike zemlje, poput Kine, sprovode masovna testiranja čitavih regiona kako bi obuzdale širenje zaraze.

Ipak, slovački plan je naišao na najveće interesovanje medija do sada. Ova zemlja je odlučila da testira sve stanovnike starije od 10 godina, dakle gotovo četiri petine ukupne populacije. Taj plan će sprovesti za samo dva dana. I strani državljani koji tamo žive su ohrabreni da učestvuju u ovom poduhvatu.

Na ovom projektu radi čak 40.000 medicinskih radnika i vojnika koji pružaju organizacionu pomoć.

Testiranje se vrši na dobrovoljnoj bazi ali je svako ko ga odbije u obavezi da provede 10 dana u samoizolaciji. Iako su postojale određene skepse da će ljudi želeti da se testiraju, boravak u samoizolaciji se pokazao kao dovoljan motiv, te se do sada već polovina stanovnika podvrgla testiranju. Oko jedan odsto njih je pozitivno. U brojkama to izgleda ovako – od 2,5 miliona testiranih na prisustvo koronavirusa pozitivno je bilo 25.850 osoba.

Ukoliko ovaj projekat uspe i broj zaraženih drastično padne, Slovačka će se naći rame uz rame sa najuspešnijim zemljama u borbi protiv koronavirusa, koje su se vratile normalnom životu, i što je veoma bitno za ekonomiju – normalnom poslovanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here