Zašto su Kosovo i Krim nebo i zemlja?

0

Čepurin: Nikita Hruščov Krim "poklonio" Ukrajini
 

"Kosovo nikada pre Drugog svetskog rata nije imalo teritoriju koju danas ima. Krim ima tradiciju državnosti još od 15. veka", rekao je Čepurin u beogradskom Medija centru, na panel diskusiji "Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje".

 

On je objasnio da je nekadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov Krim "poklonio" Ukrajini, ali da je to bilo u neskladu sa ustavom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

 

"Albansko stanovništvo dobilo je 1988. godine referendum o autonomiji, u skladu sa ustavom SFRJ. Dakle, Beograd je bio spreman da Kosovu da autonomiju, dok Kijev nije poštovao to pravo Krima", rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, u Kijevu se dogodio "državni udar", a nove vlasti nisu dobile podršku svih regiona u Ukrajini.

 

"Nove vlasti preduzele su jednostrane korake, koje su smanjivale autonomiju Krima. Nezavisnost je kasnije na referendumu podržalo 96 odsto stanovništva Krima", rekao je on.

 

Osim toga, istakao je ruski ambasador, u procesu proglašenja nezavisnosti Kosova "ogromnu ulogu " imao je spoljni faktor, što se za Krim ne može reći.

 

"Faktička nezavisnost Kosova bila je rezultat mešanja Saveta bezbednosti UN", naglasio je on.

 

Čepurin je podsetio na obavezujuću rezoluciju za sve zemlje kojom se predviđa da je Kosovo pod suverenitetom Srbije.

 

"Za Krim sličnog obavezujućeg dokumenta nema", rekao je Čepurin. On je ponovio da Rusija po pitanju Kosova ima čvrst i jasan stav i da ga neće menjati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here