Pexels
Ilustracija

Cena parfema varira, a da li su skuplji parfemi po difoltu bolji?

Parfem može da kaže mnogo o osobi koja ga nosi, ali slagaćemo vas ako kažemo da je izbor pravog mirisa lak zadatak. S tim u vezi, cena parfema varira, a nije odmah jasno u čemu se tačno razlikuju luksuzni parfemi od pristupačnijih varijanti?

Luksuzni i “obični” parfemi: Koja je razlika?

– Za početak, proces pravljenja obe vrste parfema gotovo je isti – kaže Aleksija P. Hamonds, ekspert za parfeme.

Da bi se kreirao parfem, kombinuju se sintetički i prirodni sastojci, koji treba da odstoje u specijalnoj posudi tri nedelje. Nakon toga, postupak podrazumeva razređivanje u alkoholu, maceraciju (ako ostanu ostaci voska iz biljaka), hlađenje i filtriranje.

Međutim, parfemi mogu da se razlikuju u kvalitetu sastojaka, pa tako, na primer, luksuzni parfemi sadrže visokokvalitetne sastojke, koji se koriste u samoj formuli.

– Luksuzni parfemi će u većem broju slučajeva imati prirodne note mirisa (cveća, začina i sl.), a manje sintetičkih. Ove note su sastavni deo baze mirisa, što parfem čini aromatičnijim i kompleksnijim – kaže Paolo Terenzi, predsednik parfema “Tiziana Terenzi”.

Uz to, luksuzni parfemi sadrže veći procenat parfemskog ulja, što ih čini dugotrajnijim na koži.

Ali zašto su luksuzni parfemi toliko skuplji?

Pristupačniji parfemi, prema rečima eksperata, ne sadrže slojeve mirisa niti je sama nota mirisa kompleksna.

Ipak, isto tako, stručnjaci upozoravaju da ne podrazumevate da svi luksuzni parfemi sadrže samo prirodne sastojke.

– I luksuzni parfemi mogu da sadrže i sintetičke sastojke. Na primer, miris mošusa danas je jedino sintetički, da bi se sprečilo ubijanje životinja – kaže Aleksija.

Da li je cena luksuznih parfema opravdana?

Terenzi kaže da se cena bazira na nabavnoj ceni sirovih materijala koji se nalaze u parfemu, kao i na ceni materijala od kojih se pravi pakovanje. Ipak, on je priznao da u mnogim slučajevima, parfemi koštaju mnogo više nego što bi trebalo.

– Nažalost, to se dešava zbog samog marketinga, a ponekad i zbog popularnosti određenog parfema. Ekstra visoke cene svakako nisu opravdane – zaključio je on.

Luksuzan ili običan: Koji parfem da izaberem?

Ovo pitanje je subjektivno, jer je lepota u očima (ovog puta u nosu) posmatrača, odnosno korisnika.

S jedne strane, Terenzi kaže da je bolje izabrati kvalitetan parfem.

– Bolje je izabrati kvalitet naspram kvantiteta, jer će takav parfem svakako duže trajati, budući da ne treba da se nanosi u velikim količinama. Uz to, kvalitetniji parfem na našoj koži može da miriše i do 10 sati – kaže on.

S druge strane, Hamondsova tvrdi da pri kupovini luksuznog parfema pre svega plaćamo ime brenda i pakovanje.

– Na kraju, ipak sve zavisi od vas, vašeg ukusa i toga da hoćete li se odlučiti za kvalitet ili kvantitet – zaključuje ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here