pixabay.com

Dizel sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorevanju u motoru. Kad temperatura drastično padne, parafin počinje da se kristalizuje.

Svojevremeno su vozači dizelaša pribegavali raznim metodima, a nekad bi se u rezervoare dolivala i mala količina benzina. To danas nije dobra ideja zato što su dizel motori precizni poput švajcarskog sata i drugo gorivo može dovesti do skupih kvarova.

Zašto na niskim temperaturama dolazi do problema sa dizel gorivom? Dizel sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorevanju u motoru. Kad temperatura drastično padne, parafin počne da stvara kristale. Na preciznu tehnologiju ubrizgavanja goriva reči poput kristalizacije deluju kao najgore psovke ili uvrede.

Ti kristali će se zaglaviti u filteru za gorivo. Ukoliko i prođu tu prvu blokadu, krenuće u opasan “napad” na ostatak preciznih delova sistema za ubrizgavanje goriva pa mogu začepiti cevi i pumpe.

Zbog toga proizvođači u dizel gorivo mešaju posebne aditive koji sprečavaju nakupljanje parafinskih kristala. Dizel pomešan sa ovim aditivima trebalo bi da osigura nesmetan rad motora kada je spoljna temperatura i do -20 stepeni Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here