pixabay.com

Kad želite nešto zdravo, hrskavo i lako za jesti u pokretu orašasti plodovi svih vrsta – bademi, kikiriki, indijski oraščić – odlična su opcija, a uzevši u obzir da su orašasti plodovi dobri izvor masti, vlakana i proteina uz obilje različitih vitamina i minerala odličan su izbor i zbog zdravlja.

Iako možda nije tako popularna poput badema i pistaći su isto odlična opcija.

Dijetetičara i portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku Sonja Angelone rekla je kako su pistaći dobar izvor vlakana, proteina, minerala magnezijuma i bakra, E vitamina, folata i prirodnih jedinjenja koji smanjuju holesterol koji se nazivaju biljni steroli, a oni imaju i mnogo drugih zdravstvenih dobrobiti.

Odličan izvor vlakana

– Vlakna su važna za niz različitih aspekata našeg zdravlja, kao što su pravilno funkcionisanje probave i pomaganje u održavanju zdrave težine. Budući da vlakna povećavaju sitost, pistaći mogu zapravo pomoći u kontroli težine ako se jedu u odgovarajućim količinama – kaže Larson.

Pistaći su manje kalorični od većine ostalih orašastih plodova

Sa 159 kalorija na 25 grama pistaći su jedna od manje kaloričnih vrsta orašastih plodova. Sto grama sadrži 550 kalorija, dok 100 grama lešnika sadrži 630 kalorija, 670 kalorija sadrži 100 grama oraha dok 100 grama makadamija oraha imaju čak 720 kalorija.

Pomažu da bolje spavamo

Iznenađujuća i zabavna činjenica o pistacijama je da sadrže melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i vremena koje provedete budni, a Angeloneu smatra da su upravo pistaći orašasti plod s najviše melatonina.

Ljudi ih se teško prejedu

– U poređenju s drugim orašastim plodovima, pistaći imaju dobru ravnotežu između proteina i masti – kaže Larson. Uz to, zbog toga što dolaze u ljusci, sporo se jedu jer ih ona usporava.

Zdrave masnoće iz pistaća podržavaju dugoročno zdravlje

Zahvaljujući zdravim mastima, uglavnom mononezasićenim i polinezasićenim, jedenje pistaća može dugoročno da poboljša vaše zdravlje. Stručnjaci veruju da ove masti mogu pomoći snižavanju lošeg holesterola, smanjujući tako rizik od srčanog i moždanog udara. Oni takođe pomažu u razvoju i održavanju vaših ćelija, a uz to, polinezasićene masti sadrže i esencijalne masne kiseline koje su potrebne za rad mozga.

Šta sadrže?

U 25 grama pistaća: kalorije: 159; masnoća: 12,8 grama; proteini: 5,72 grama; ugljeni hidrati: 7,7 grama; vlakna: 3 grama; šećeri: 2 grama.

Puni su antioksidansa

– Zbog svoje jedinstvene ljubičaste i zelene boje, imaju više antioksidansa i jače protivupalno delovanje od ostalih orašastih plodova – kaže Angelone. Ove boje uzrokuje lutein povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocijaninom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here