pixabay.com

Nedavna istraživanja, zasnovana na fosilima pronađenim u velikoj grobnici dinosaurusa u Juti, sugerišu da su tiranosaurusi možda lovili u čoporima, zajedno goneći svoj plen, za razliku od popularnih pretpostavki da su bili usamljeni predatori.

Jedno pitanje o ti-reksu za koje naučnici, uključujući i one sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji, kažu da je ostalo misterija, jeste zašto su njihove prednje noge bile – tako male.

Ti-reks koji je bio dugačak u proseku 13 metara je imao lobanju dugu oko 1,5 metara, ali prednje noge su mu bile duge tek metar.

Da bi se ovaj odnos bolje razumeo, istraživači su objasnili da je ovo ekvivalent čoveku visokom 180 centimetara koji ima ruke dugačke samo 12 centimetara.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Acta Paleontologia Polonica, naučnici spekulišu da su ruke dinosaurusa mogle postajati sve manje tokom generacija kroz proces prilagođavanja i adaptacije, a kako bi ih zaštitili tokom hranjenja u čoporu.

Istraživači navode da su mladunci ti-reksa obično prvo sačekali da veće odrasle jedinke završe sa jelom – slično populaciji džinovskog guštera komodo zmaja iz Indonezije, u kojoj se veći gmizavci skupljaju na lešini nakon ubijanja i ostavljaju ostatke manjim jedinkama.

– Šta ako se nekoliko odraslih tiranosaurusa nađe na lešini? Imate gomilu masivnih lobanja, sa neverovatno snažnim čeljustima i zubima, koje cepaju i cepaju meso i kosti tik do vas. Ako bi se neko osetio ugroženim u smislu da neće doći do dovoljno hrane, mogao bi da druge upozori tako što bi mu povredio prednje noge – objasnio je Kevin Padijan, istaknuti profesor emeritus integrativne biologije na Berkliju.

– Dakle, moglo bi biti od koristi imati manje prednje udove, jer ih ionako ne koristite u lovu, dok bi rane od ugriza u pomenutoj situaciji mogle dovesti do infekcije, krvarenja, šoka i eventualne smrti – dodao je.

Prethodnici grupe dinosaurusa gde spada i ti-reks, imali su duže prednje noge, prema mišljenju naučnika, i to sugeriše da je bilo razloga da se adaptacijom smanje i veličina i pokretljivost zglobova.

Spekulacije o ulozi pri parenju

Ranije se mislilo da su kratki udovi ti-reksa imali ulogu držanja ženke tokom parenja. Ipak,istraživači nisu pronašli nikakve dokaze koji podržavaju ovu ideju jer su ruke prekratke da bi obišle drugog ti-reksa.

Tokom godina, hipoteze su varirale od toga da su kratki udovi korišćeni za privlačenje potencijalnih partnera mahanjem, a neke studije su takođe spekulisale da je ti-reks prednje noge koristio da ustane sa zemlje, da pridrži plen, ubode neprijatelja…

Pretpostavke koje pokušavaju da objasne zašto bi prednji udovi postali manji nemoguće je proveriti i potvrditi.

– Ruke su jednostavno prekratke. Ne mogu da se dodiruju, ne mogu da dođu do usta, a njihova pokretljivost je toliko ograničena da se ne mogu protegnuti daleko, ni napred ni prema gore – rekao je dr Padijan.

Ali sa novim dokazima koji sugerišu da su neki tiranosauridi lovili u čoporima, a ne pojedinačno, kao što je prikazano na mnogim slikama, naučnici navode da su se prednje noge verovatno smanjile da bi se “maknule s opasnog puta” tokom hranjenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here