Zašto su Rusi uvek negativci u filmovima?

0

U kultnom filmskom serijalu o Rokiju Balboi, ruski bokser je predstavljen kao izraziti negativac 

 

Podsećanje na Hladni rat i američku netrpeljivost prema Rusima: U "Rokiju" Ivan Drago i Roki Balboa u meču.

 

Od KGB sadističkih agenta u filmu “Avengers”, preko zakletih neprijatelja Džejmsa Bonda u filmovima iz 80-ih, pa sve do poslednjg nastavka filma “Umri muški”, Rusi su prikazani kao negativci u svim varijantama. Sada je i zvaničnoj Mosvi prekipelo, pa je čak bilo i najava da će rusko tržište, sa više od 143 miliona ljudi, početi da bojkotuje holivudske filmove.

 

Ruska novinska agencija Interfaks u avgustu je citirajući jednog tamošnjeg člana kabineta zaduženog za kulturu prenela kako “Holivud demonizuje u filmovima Rusiju ili prikazuje njene stanovnike kao primitivne” kao i da se ozbiljno razmatra da takva ostvarenja izbace sa bioskopskih repertoara.

 

I naš Raša Bukvić je igrao ruskog negativca, i to uz Brusa Vilisa u "Umri muški"

Rusi kao negatvci u Holivudu nisu ništa novo, čak i pre hladnog rata. Kako tvrdi britanski profesor Džejms Čepman, Amerika ih je uvek videla kao neprijatelja.

 

– Stvari su se sada ponovo pokrenule jer ljudi na Zapadu Putina ne gledaju blagonakloni, naročito sada sa ovim oko Ukrajine. Ponovo se pojavila bjazan da je Rusija geopolitički pretnja i potencijalni neprijatelj, pa su ponovo aktuelni i Rusi negativci – kaže on.

Ništa bolje ne prolaze ni Arapi. Čak i pre terorističkih napada na Njujork još iz perioda 20-ih i nemih filmova u kojima je igrao Rudolf Valentino, oni su bili “žrtve” takozvanog sindorma 3B – uvek su prikazivani kao bombaši, bilioneri ili trbušne plesačice (originalno belly dancers).

Rade Šerbedžija često igra Ruse, u filmu "Svetac" je jedan od negativaca

Međutim, kako je rusko tržište među sedam najvećih na svetu, Holivud će ipak morati da promeni pesmu ili bar negativce, ako i dalje planira da zarađuje na filmovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here