Twitter/ym-vesti
Dejan Lutkić i Vojin Ćetković

U Nevesinju bura zbog svečane akademije kojom je obeležavan Mitrovdan — Dan opštine i slava boračke organizacije RS. Pred početak programa od nastupa su odustali glumci Dejan Lutkić i Vojin Ćetković, podržavši reditelja Aleksandra Pejakovića iz Banjaluke.

– Nismo želeli nikoga da uvredimo, niti da nas dovode u bilo kakav politički koncept – kaže za Sputnjik Lutkić.

Kako su mediji preneli — organizatori akademije, Opština Nevesinje i Ministarstvo za boračka pitanja, su odbili zahtev da bude skinut pano „Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu“, uz koji je stajao grb Republike Srpske.

Reditelj Pejaković je, pak, objasnio da su na generalnoj probi uoči akademije organizatori od njega tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obeležjem Republike Srpske, iako su na bini već stajali i zastava i amblem RS. Naglasio je da je osnovna boja scenografije bila crna, upravo zbog pijeteta prema žrtvama, zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje na Mitrovdan 1992. i 1994. godine.

Ćetković, koji je trebalo da nastupi u performansu zajedno sa srednjoškolcima iz Nevesinja, objašnjava da je prihvatio umetnički koncept reditelja Aleksandra Pejakovića, ali kada je saznao da se reditelj povlači, jer u umetničkom delu programa moraju da budu i nekakvi transparenti, odlučio je da ga podrži i da ne nastupi. Kako je izjavio, nije ni video te natpise, a kamoli tražio da se skinu.

On i Lutkić, koji je trebalo da vodi program, kažu da rado dolaze u Republiku Srpsku i da su za poslednjih godinu dana predstavu „Noć bogova“ sa Nebojšom Ilićem 30 puta odigrali, od Banjaluke do Nevesinja, i da je svaki put sala bila prepuna, a ljudi su ih divno prihvatali.

– Tako je trebalo da bude i za Mitrovdan u Nevesinju. Vojin je pozvan da govori poeziju, a ja da vodim program, u koji su udenuti poštovanje prema stradalim borcima i važnost Mitrovdanske bitke. Dopala nam se zamisao reditelja Aleksandra Pejakovića i kada smo saznali da se u umetnički program moraju da uvrste i transparenti koji poništavaju sve to, skrnaveći i umetnost i omaž žrtvama Otadžbinskog rata, i da se reditelj povlači, mi smo ga podržali i odustali od nastupa – izjavio je Lutkić za Sputnjik.

Dodao je da nisu želeli nikoga da uvrede, niti da ih neko dovodi u bilo kakav politički koncept.

Napomenuo je da su isto veče odigrali predstavu pred mnogobrojnom publikom u Foči i da će i dalje gostovati u RS.

6 KOMENTARA

  1. Pravi glumci neće nikada dozvoliti da budu politički izmanipulisani. Oni su umetnici i politika ih ne interesuje i zato nikad ne podržavaju nacionalizam. Bravo momci i samo tako nastavite baviti se onim što jeste i ne dozvolite da vaš uvuku u politiku i nacionalizam.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime