Zašto su zdrave ove namirnice?

0

Omega-3 masne kiseline hidriraju kožu
 

Mahunasto povrće

Akne su direktno povezane sa osetljivošću lojnih žlezda koje reaguju na hormon testosteron. Noćna mora zato za mnoge startuje kada telo počne da proizvodi testosteron, a organizam nema dovoljno cinka, minerala koji kontroliše njegovo otpuštanje. Ovo često rezultira navedenom pojavom akni. Unos cinka u organizam je neophodan, jer osim što reguliše testosteron, cink pomaže u boljoj apsorpciji vitamina A važnog za zdravlje kože. Cinkom su bogate mahunarke (bob, boranija, kikirki, pasulj, leblebije) i ribe.

 

Semenke lana i losos

Omega-3 masne kiseline hidriraju kožu i sprečavaju da dođe do upale pa je preporučljivo da konzumirate namirnice poput lososa, semenki lana i oraha. Kao prevenciju protiv akni preporuča se da u redovni meni uvrstite ribu i to barem tri puta nedeljno.

 

Kruška i šargarepa

Telo beta karoten pretvara u retinol, inače derivat vitamina A koji je zaslužan za pigment kože i zaštitu od UV zraka, kao i akni. Osim toga, retinol je osnovni sastojak brojnih krema protiv akni. Prirodnim putem, beta karoten može da se unose direktno u organizam konzumiranjem šargarepe, narandže, kruške, a za prevenciju u borbi sa aknama preporuča se da dnevno pojedete barem pola šoljice navedenog voća i povrća.


Brazilski orah

Ukusni orašasti plod obiluje selenom, a poznati antioksidant štiti od upalnih procesa i pomaže pri čuvanju elastičnosti kože. Crveni luk, beli luk i riba takođe su namirnice koje obiluju selenom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here