Zašto su žene nepodnošljive u PMS-u?

0

Dani kada žene polude a da ne mogu da objasne zašto: Tada nije lako ni njima, a ni ljudima oko njih
 

Verovatno već znate, čemu uopšte menstruacija – to je pripremanje ženskog tela za eventualnu trudnoću i znak da je sa reproduktivnim zdravljem sve u redu. Menstrualni ciklus je kompleksan, a sve počinje u jajnicima gde se nalazi više od 100.000 jajnih ćelija.

 

Jednom mesečno, jedna ćelilja se oslobodi i putuje do materice. Pre toga, u jajnicima se povećava količina hormona estrogena i progesterona. Ovi hormoni, osim što se nalaze u jajnicima i materici, nalaze svoj put kroz krvotok do mozga, gde se mešaju sa hemikalijama koje se nazivaju neurotransmiteri. Takođe, u tom periodu dolazi do opadanja hormona serotonina i neurotransmitera gaba – supstanci koje su odgovorne za osećaj zadovoljstva.

 

Kada dođe do ovog mešanja, žene ulaze u ozloglašeni PMS, a ove supstance počinju da "kontrolišu" njihovo ponašanje – "igraju" se njihovim emocijama, teraju ih da često menjaju raspoloženje, a ciklus još nije ni počeo. Zato, momci, imajte razumevanja!

Iako to verovatno znate ili ste do sada shvatili, napomenućemo da predmenstrualni sindrom nije isto što i menstrualni ciklus – PMS počinje otprilike sedam do 14 dana pre početka ciklusa.

 

Istraživanja pokazuju da između 50 i 80 odsto devojaka ima nekakve psihološke ili fizičke simptome PMS-a. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da je PMS, a ne sam ciklus, krivac za česte promene raspoloženja – tokom trajanja PMS-a dame su sklone tome da se smeju, pa plaču, onda su ljute i sve ih nervira, pa se opet smeju i tako u krug. Nije retko ni da devojke muče bolovi u stomaku pre nego što dobiju menstruaciju, a moguća je i nesanica.

 

Naučnici su uspeli da objasne sve ove simptome i njihovo delovanje na raspoloženje žena, međutim, i dalje nema odgovora na to zašto dame imaju različite simptome PMS-a. Zato se, dragi mučalrci, ne trudite da to objasnite već samo da iskulirate sve te iznenadne promene raspoloženja.

 

Na svu sreću, čim ciklus počne, nivoi hormona se vraćaju u normalu, kao i žene, pa svi možemo da odahnemo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here