pixabay.com

Gotovo da nema osobe koja će se pohvaliti kako je dobro ispala na fotografiji za pasoš. Uglavnom svi izgledamo tmurnije nego inače, ozbiljnije, prepadnutije, ružnije, sumnjivije… Ali, osmeh bi mogao mnogo više da nam zakomplikuje život.

I ne samo da ne smete da se smejete na fotografijama za dokumenta. Ne smete ni da budete previše našminkani, ni da nosite naočare za sunce. Razlog već možete i da pretpostavite.

Naime, kad dođete na pasošku kontrolu, niko neće gledati kako ste ispali na slici, pa ni službeno lice koje vas odmerava strogim pogledom, ali će vam kamera premeriti lice do detalja kako bi podatke uporedila sa onima iz pasoša.

Vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Prilikom izrade pasoša ona je skenirana kako bi se izvukle ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost nosa i brade…

Na osnovu njih je kreirana “matematička mapa”, koja ne bi bila relevantna s bilo kojom grimasom ili prikrivenim delom lica. Sve što iskrivljuje ili krije te mere, pa i širok osmeh, smanjuje efikasnost korišćenog algoritma. Nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kad na aerodromu stanete pred pasošku kontrolu, stajete na određenu tačku kako bi vas snimila kamera. Ona zapravo skenira vaše lice, a kompjuter proverava da li se matematička mapa uhvaćena na aerodromu poklapa s onom u vašem pasošu. Ukoliko se ne poklopi, mogli biste da imate ozbiljan problem. Pa čak i ako ste ispali baš super na fotki u pasošu i konačno ne izgledate “kao serijski ubica”.

Da, tako je jednostavno – i zato nema ni smeškanja ni šminke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here