commons.wikimedia/Bayhaluk
Turski dron Bajraktar TB2

Turska prodaje bespilotne letelice Ukrajini kako bi dobila instrumente pritiska na Rusiju, rekao je u intervjuu magazinu “Difenz njuz” turski analitičar i profesor Univerziteta u Izmiru Sitki Egeli.

– Isporuke Kijevu napredne vojne opreme daje Ankari retku polugu uticaja u kompleksnim i napetim odnosima sa Moskvom – rekao je ekspert.

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Turske se mogu okarakterisati kao “asimetrična uzajamna zavisnost gde Rusija ima ozbiljnu korist”. Po mišljenju profesora, u svojim odnosima sa Ankarom Moskva se ponaša sve samouverenije, zato turske vlasti moraju da koriste svaku mogućnost.

On je naglasio da ruska vojska danas ima značajnu prednost u odnosu na ukrajinsku, ali ako se promeni ta ravnoteža uz pomoć turskih isporuka oružja, to bi postalo prelomni momenat u odnosima sa Moskvom.

Ministarstvo odbrane Ukrajine i turska kompanija “bajraktar” potpisali su juče memorandum o izgradnji zajedničkog centra za servisiranje i modernizaciju dronova, nedaleko od Kijeva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio bojazan da bi Kijev te letelice mogao da upotrebi protiv svog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here