EPA/Tolga Bozoglu

Portal “Rat i sankcije”, koji ima punu podršku ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, zahtevao je od Zapada da uvede sankcije protiv nekoliko turskih državnih i privatnih banaka, uključujući i biznismena.

Kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, ovim potezom, kijevski režim vrši pritisak na Tursku jer želi da pridobije ovu zemlju i okrene je protiv Rusije.

Kako piše turski list „Ajdinlik“, portal „Rat i sankcije“, koji je tesno povezan sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine, zatražio je da se uvedu sankcije protiv državne banke „Zirat bank“, rukovodilaca „Išbanke“, biznismena Husnu Ozjegina, kao i vlasnika banke „Credit Europa bank“.

Na ovom sajtu, objavljene su fotografije rukovodilaca banaka, njihovi lični podaci, kao i poziv „vladama sveta da uvedu sankcije“. Zamenik ministra spoljnih poslova Turske Onur Ojmen izjavio je da ovu situaciju treba detaljno ispitati.

Vršenje pritiska na Ankaru

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, cilj kijevskog režima je da okrene protiv Rusije ceo svet, uključujući i Tursku koja ima korektnu saradnju sa Moskvom.

– Kijev hoće da pridobije na svoju stranu ceo svet. Njemu ne odgovara što mnoge zemlje sarađuju sa Rusijom. Činjenica da Turska ima korektne odnose kako sa Kijevom, tako i Moskvom, izaziva veliki bes i nezadovoljstvo u Ukrajini. Kijev Ankaru smatra isključivo svojim potencijalnim saveznikom – objašnjava stručnjak.

Slično mišljenje deli i ruski politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, ovim potezom, Kijev vrši pritisak na Ankaru.

– Kijevski režim je ogorčen što Ankara nastavlja da održava odnose sa Rusijom i što se ova zemlja nije pridružila antiruskim sankcijama. Na Tursku, kao i na njenog predsednika – Redžepa Tajipa Erdogana, vršiće se pritisak sa svih strana. Ukrajinci žele da Turska bude u potpunosti na njihovoj strani, kao i da ova zemlja nastavi da pomaže Ukrajini – kaže on.

Ukrajina samo pogoršava situaciju

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, zahtev portala „Rat i sankcije“, može samo da pogorša situaciju između Kijeva i Ankare.

– Turska je jedina zemlja koja može da vodi pregovore i sa Rusijom i sa Ukrajinom. U Istanbulu je već održan sastanak dve delegacije, na kom su dogovorene konkretne mere za zaustavljanje borbenih dejstava, od kojih je Ukrajina kasnije odustala. Ukrajinski predsednik zna koji su uslovi Rusije za prekid borbenih dejstava, ali, kao što znamo, Vladimir Zelenski se sa tim uslovima ne slaže. On nije nezavisna ličnost . ispunjava naredbe i želje Sjedinjenih Država – navodi Litovkin.

Ankara je veoma potrebna Kijevu

Prekid odnosa sa Ankarom može da ima velike posledice po Ukrajinu. Prva stvar koja će biti ugrožena je dogovor o žitu. Turska je zemlja koja zbog svog geografskog položaja može ne samo diplomatski, već i tehnički da uspori izvoz žita. Osim toga, Ankara je veoma potrebna Kijevu jer prodaje ovoj zemlji bespilotne letelice bajraktar koje se trenutno koriste u ratu.

Diplomata i bivši ambasador Tugaj Ulučevik pozvao je da se preduzmu mere protiv ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, dok je bivši predstavnik Turske pri Evropskoj uniji, Uluč Ozulker naglasio da je Ukrajini Turska potrebna, i da pozivanje na sankcije organizacijama i biznismenima sada “nije najpametnija stvar za Ukrajinu”.

Podsetimo, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je u aprilu zvanično najavilo pokretanje portala “Rat i sankcije”, koji od proleća radi uz punu podršku ukrajinskog MUP-a, kao i Nacionalne agencije za sprečavanje korupcije.

Ovaj portal radi na tri jezika: ukrajinskom, engleskom i ruskom. Njegov zadatak je da obavesti strane vlade i građane o već uvedenim sankcijama protiv određenih lica i preduzeća, kao i da uključi javnost u globalnu kampanju proširenja sankcionih lista.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here