commons.wikimedia/Nasenbar

Nemačka šuma, simbol nemačkog romantičarskog zanosa, polako umire. Prema izveštaju Savezne vlade o stanju nemačkih šuma, zbog suše i oluja bespovratno su uništene ogromne šumske površine.

Tokom tri godine, od 2017. do 2020. uništeno je 277.000 hektara šume – do te mere da je potrebno novo pošumljavanje – ako se ove površine žele sačuvati kao šume. Kao jedan od glavnih uzroka za propadanje šuma navodi se dugotrajna suša.

“U mnogim područjima je tlo ispod jednog metra dubine u potpunosti osušeno a nivo podzemnih voda je drastično pao”, navodi se u izveštaju Savezne vlade.

Zbog toga lišće opada s drveća pre nego što ispuni svoju funkciju. Posebno su pogođeni četinari, pre svega smreka koju osim toga redovno napadaju štetočine.

Veliku štetu su nanele i oluje koje su u 2017. i 2018. harale Nemačkom, posebno zapadnim delom zemlje – koji je sada pogođen poplavama.

Andreas Marks, direktor nemačkog Centra za borbu protiv suše, rekao je da se situacija 2021. “malo popravila”, ali da se to u principu odnosi samo na poljoprivredu.

– Za šume je važan nivo podzemnih voda a ispod 1,5 metara je tlo u Nemačkoj u potpunosti suvo – rekao je Marks za dnevnik “Osnabriker cajtung”.

Pomoć stiže prekasno?

Nemačka spada u najšumovitije evropske zemlje – šume čine 32 posto površine te zemlje. Od toga nešto su više od polovine četinari. Od listopadnog drveća su najrasprostranjeniji bukva i hrast. Četvrtina stabala je starija od 100 godina. A čak 48 posto šumskih površina se nalazi u privatnom posedu.

Reagujući na alarmantni izveštaj, nemačka Vlada je pripremila paket mera u vrednosti od 1,5 milijardi evra kako bi ublažila propadanje šuma.

– Jedinstveni paket mera će vlasnicima šuma efikasno i brzo pomoći u pošumljavanju njihovih površina – rekla je ministarka poljoprivrede Julija Klekner prilikom predstavljanja izveštaja o šumama.

Opzicija je vladu kritikovala da je sa zakašnjenjem reagovala na krizu šuma u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here