EPA/Matteo Bazzi

Broj smrtnih slučajeva i zaraze zbog pandemije Covid-19 ukazuje na to da muškarci češće oboljevaju od žena i da imaju ozbiljne ili kritične komplikacije ako se to desi.

U Italiji podaci za 127.700 slučajeva obolelih od Covid-19 govore da su 52,9 odsto muškarci, a 47,1 odsto žene, a da su među prvih 14.860 smrtnih slučajeva u toj zemlji dve trećine bili muškarci.

Izveštaj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je u skupu podataka od 44.672 potvrđena slučaja smrtnost kod muškaraca bila za 1,1 odsto veća nego kod žena.

– Sve je više dokaza da muškarci osećaju teže simptome i da imaju višu stopu smrtnosti u poređenju sa ženama – rekao je Džejms Gil, specijalista sa Medicinskog fakulteta u Voriku.

Iako još postoji puno nedoumica oko toga zašto su muškarci češće i teže pogođeni sa Covid-19, zdravstveni stručnjaci ukazuju na brojne moguće faktore. Oni uključuju i bihevioralne i biološke rizike poput nezdravih navika, pušenja i uzimaju u obzir njihov negativan uticaj.

Kako Rojters prenosi, stručnjaci kažu da je jedan od uticaja možda i to što muškarci, generalno, ne paze na svoje telo kao žene – sa nižim stepenom pranja ruku i higijene i višim stepenom pušenja, upotrebe alkohola, gojaznosti i drugih vidova nezdravog ponašanja.

U mnogim zemljama više je pušača među muškarcima, a pušenje je poznati faktor rizika za mnoga druga stanja opasna po život, poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, bolesti pluća i raka. Polna razlika u konzumiranju duvana posebno je izražena u Kini, gde puši 50 odsto muškaraca, a tek pet odsto žena.

U Italiji je analiza za 2018. godinu utvrdila da je pušenje češća pojava među muškarcima nego ženama svih starosnih grupa odraslih.

Drugi faktor je odnos snaga muških i ženskih imunih sistema.

Istraživanja pokazuju da je imunološki odgovor tokom života – na sve, od vakcina i infekcija do autoimunih bolesti – obično agresivniji kod žena nego kod muškaraca. Kod respiratorne bolesti izazvane koronavirusom ovo može biti posebno značajan faktor.

Filip Gulder, profesor imunologije na Univerzitetu Oksford, kaže da nekoliko faktora doprinosi tome da žene imaju agresivniji imuni sistem, uključujući i to što žene imaju dva iks-hromozoma, a muškarci jedan i da se na iks-hromozomu nalazi niz kritičnih imunoloških gena.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here