Zašto žudimo za šećerom? Ovo su najčešći razlozi

0
youtube/DocsChannel

Žudnja, bilo da je za nečim slatkim, slanim ili hrskavim, često ukazuje na nešto dublje od gladi. U nekim slučajevima žudnja može proisteći iz emocionalnih razloga, poput nostalgije, tuge ili utehe. Ali kada žudnja za šećerom postane česta, naše telo možda šalje fiziološki signal.

Registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Ajat Slejman, iznela je tri moguća objašnjenja za stalnu želju za šećerom, kao i kako da se sa njom nosimo.

Fluktuacija šećera u krvi

Skokovi i padovi šećera u krvi mogu da budu krivi za našu iznenadnu i snažnu želju za šećerom.

– Kada nivo šećera u krvi padne, naše telo će pokušati da povrati šećer u krvi, pa će žudeti za više hrane – objašnjava Slejman.

Nezgodna hrana je možda kriva za ova kolebanja šećera u krvi, rekao je za Mind Body Green nutricionista psihijatar dr Đorđije Ede. Visoko obrađeni šećeri i ugljeni hidrati se brže vare i apsorbuju u telu, što dovodi do skokova šećera u krvi.

Da bi se izbegao pad, Slejman preporučuje da u obroke dodamo više proteina i ugljenih hidrata bogatih vlaknima. Ovi hranljivi sastojci se sporije vare i pomažu da se održi stabilnost nivoa šećera u krvi, kaže ona. To nam takođe može omogućiti da se duže osećate sitim.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum je mineral u telu odgovoran za sintezu proteina, kontrolu šećera u krvi, proizvodnju energije i mnoge druge bitne funkcije.

– Kada vam nedostaje magnezijum, vaše telo teško unosi energiju u ćelije, zbog čega se osećate umorno i žudite za šećerom – kaže Slejman.

Da biste bili sigurni da unosite odgovarajući nivo magnezijuma putem hrane, razmislite o uzimanju dodataka ishrani. Uz potencijalno suzbijanje želje za šećerom, magnezijum takođe može da poboljša kvalitet spavanja.

Dehidratacija

Iako dehidrataciju često povezujemo sa suvim ustima, glavoboljama ili promenama boje urina, ona se takođe može otkriti kroz žudnju za šećerom.

– Često pogrešno protumačimo signal žeđi kao signal gladi – kaže Slejman.

Da biste ugušili ovaj osećaj i podržali hidrataciju, pijte vodu, čaj ili napitak bogat elektrolitima. Ako ste i dalje gladni, razmislite o hidratantnoj grickalici, poput krastavaca, lubenice ili bobica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here