Zatočene Srbe otrgnuti od zaborava

0
M. Stanković
Petar Miloradović objašnjava značaj spomen-kosturnice

Udruženje Antiratna baraka Ater (Antikriegsbaracke Atter e.v. Osnabruck), nazvano po logorskoj baraci sa brojem 35, pre pola godine je dobilo novu upravu i već su vidljivi rezultati angažovanog rada na afirmaciji ovog jedinstvenog spomenika kulture.

U toku je akcija prikupljanja podataka o oficirskom logoru kome je pripadala sačuvana baraka, a u kojoj je bilo najviše srpskih oficira. Predsedništvo poziva sve ljude koji imaju dokumente ili neke informacije o oficirima, zarobljenicima osnabričkog logora OFLAG VI C ili o njihovim potomcima da se jave na: p.miloradovic@freenet.de ili na zeljkoshalom@aol.com .

Udruženje se godinama bori da sačuva baraku kao spomenik kulture, ali sredstva za restauraciju su uvek manjkala. Članovi su uspeli da uvedu struju, ali to je tek mali korak. Objektu je potrebna detaljna obnova od poda do krova, izrada sanitarnih čvorova i grejanje.

Predsednik udruženja Petar Miloradović se mnogo obradovao jesenas kada je za njegovog prvog saradnika izabran dr Željko Dragić, istoričar, zaposlen u Osnabriku, a ovih dana zahvaljujući dr Dragiću stižu lepe vesti.
– Grad je našu želju da Baraka 35 opstane primio pozitivno i kako stvari stoje biće do 2022. godine sve sanirano i imaćemo uređene prostore. Mi želimo da od Barake 35 napravimo memorijalni centar za sećanje, gde ćemo imati stalnu izložbu o logoru – kaže za “Vesti” dr Dragić.

Novi odbor je napravio internet prezentaciju o logoru, kao i novu info-brošuru. U planu je pisanje knjige na srpskom i nemačkom jeziku.

Po podatke u Čikago

U cilju prikupljanja materijala dr Dragić se u Čikagu sastao sa Dejanom Radulovićem, konzulom Republike Srbije, koji je obećao ličnu pomoć, a takođe ga je uputio na udruženje Srpska bratska pomoć koje brine o vojnicima i potomcima iz Prvog i Drugog svetskog rata. Dragić i u Čikagu pokušava da nađe potomke srpskih oficira koji su se posle završetka Drugog svetskog rata, ne želeći da se vrate u novu komunističku Jugoslaviju, iselili u Kanadu i SAD.

Posetioci iz Bijeljine

Ovih dana u Langenhagenu (kod Hanovera) boravi grupa mladih iz Bijeljine u okviru dugogodišnje saradnje između dva grada koju provodi organizacija Pomoć za mladi život.

Dr Dagić, koji je jedan od osnivača organizacije i inicijator ove vrste saradnje kaže da su do sada u Nemačkoj boravile 1.023 osobe iz Bijeljine, a ovo je 43. razmena po redu. U ovoj grupi je 20 mladih .
– Ovaj put smo odlučili da posetimo memorijalni centar u Osnabriku i Baraku 35, jer je među zarobljenim oficirima bilo mnogo njih iz Semberije – ističe Dragić.

Ovo je prva poseta Memorijalnom centru u Osnabriku naših zemljaka iz Bijeljine. Oni su posetili Vojničko groblje, Hram Svetog Georgija i spomen-kosturnicu ispod hrama, a zatim Baraku 35 gde su razgledali, za sada skromnu zbirku eksponata, zaostavštinu naših zarobljenih oficira. Gostima su sve vreme bili na usluzi Petar Miloradović i član udruženja Marko Čupić iz Osnabrika.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here