Z. Vicelarević
Spavali na klupama: Generalni konzul Branko Radovanović pritekao u pomoć

Oko 300 putnika iz Srbije zbog otkazivanja letova od subote je zaglavljena na aerodromima u Frankfurtu i Rimu. Grupa srpskih lekara koja se vraćala sa kongresa u Lisabonu, oko 60 ginekologa i više od 20 ortopeda, trebalo je u povratku za Beograd da presedne u Frankfurtu, ali nije uspela da se vrati kući zbog kašnjenja aviona! Većina je noć provela na aerodromu, jer je vaučere za prenoćište dobilo samo nekoliko njih, dok je ostalima rečeno da se sami snalaze i da uzmu hotele sa tri zvezdice, ali je problem bio što su svi ti hoteli na aerodromu popunjeni.

Jasminka Ponjavić, vodič agencije Fog iz Beograda, preko koje su putovali, izjavila je za “Vesti” da su oni učinili sve što je do njih, ali da Lufthanza nije ispoštovala svoj deo dogovora i da su od kompanije stalno dobijali protivrečne informacije.

– Lufthanza nije u mogućnosti da nam omogući ranije uredno bukiran let. Razlog koji su nam naveli je štrajk i da nemaju dovoljno osoblja. Stigli smo u Frankfurt u 22.30, a nisu sigurni ni da ćemo u ponedeljak moći da krenemo za Beograd. Nisu nam obezbedili ni smeštaj, pa smo noć proveli na aerodromu i evo sada (nedelja oko podne) to pokušavamo da rešimo. Ljudi su s pravom ogorčeni – kaže Ponjavić.

Zarobljenim lekarima juče rano ujutru u pomoć su pritekli generalni konzul Branko Radovanović i Vladimir Rajić. Dok je Radovanović pokušavao da kontaktira s nadleženim u Lufthanzi, Rajić je donosio vodu, grickalice, nastojeći da pomogne koliko može.

– Pokušavamo u kontaktu sa Lufthanzom da preko drugih destinacija prevezemo lekare za Beograd. U kontaktu smo i sa Ministarstvom spoljnih poslova u Beogradu kako bi ih što pre i na bezbedan način prebacili u našu zemlju, a jedna od opcija su i autobusi. Nadamo se da ćemo uskoro naći rešenje – rekao je Radovanović.

Doktorke Slađana i Jelena Jovanović razočarane su ponašanjem Lufthanze.

– Let iz Lisabona je u startu kasnio dva, tri sata, bez objašnjenja. Spavali smo na klupama na aerodromu, zatvorili su šaltere i tražili da sami platimo hotel. Nadamo se letu sutra – kaže Jelena.

Slađana dodaje da su se nadali da će, kao što je uobičajeno kada se otkaže let, kompanija da ponudi vaučere za hotelski smeštaj.

– To se nije desilo, pa smo spavali ovde a pred zoru i popadali sa klupa – kaže kroz osmeh Slađana.

Ona dodaje da su dobili vaučere u nedelju pre podne i da će prespavati u hotelu.

Među onima koji su na aerodromu su i dr Dejan Marinković, ortoped sa Banjice i njegova supruga Snježana Vrcelj Marinković.

– Izmoreni smo, iznureni, nemamo više živaca za sve ovo. U subotu uveče nismo dobili vaučere da uđemo u hotele, celu noć smo bili na čekanju, u nedelju ujutru takođe. Stigao je konzul i koliko čujemo najverovatnije će biti otkazan i let planiran za ponedeljak, a da će prevoz biti obezbeđen autobusima – kaže dr Marinković.

Ivan Lekić, farmaceutska kuća Evropa lek farma, ispričao je za naš list da su se avion iz Lisabona i onaj koji je odleteo za Beograd mimoišli za pola sata.

– Odluka aerodroma je bila da pusti taj avion, da ga ne zadržava dok stigne naš iz Lisabona, ostali smo na aerodromu bez smeštaja – ogorčen je.

Inače, na frankfurtskom aerodomu su zabranjena poletanja i sletanja posle 22.30.

Avdul Adi Škrijelj, načelnik ginekologije u Novom Pazaru, zahvalio je konzulu Radovanoviću što je došao.

– Kada je on došao osetili smo da je neko stao iza nas, a do tada smo bili bespomoćni.

Agonija zbog Vizera

I na aerodromu Čampino u Rimu ostalo je zarobljeno oko 200 putnika iz Srbije, pošto im je let kompanije Vizer za Beograd, nakon što je tri puta odlagan, na kraju i otkazan zbog navodnog kvara na avionu. Ono što je još veći problem je da sledeći let imaju tek u utorak, ali je taj popunjen, a naredni su u sredu i u subotu. Kompanije im, kako prenose mediji, može platiti troškove noćenja samo za prvu noć. Građani koji su ostali zatočeni u Rimu potvrdili su juče za RTS da su smešteni u hotelu, ali da nema ponude Vizera za novi polazak za Beograd.

– Od Vizera nismo dobili nikakvu pomoć, ne znamo kako ćemo se vratiti – kaže putnica Milica Maćašev.

Ona je istakla da se putnici nalaze u hotelu koji im je obezbedila ambasada. Među putnicima ima i beba i dece.

Rekla je da je ambasador Srbije u Italiji posetio putnike u hotelu.

– Nadamo se da će nam Vlada Srbije obezbediti avion, jer nam se stres i nervoza nastavljaju. Da ne pričam o svim obavezama koje imamo i o tome u kolikom smo gubitku – rekla je Maćaševa.

Haos u Beču zbog korone

Novi talas infekcija korona virusom zahvatio je i austrijsku nacionalnu avio-kompaniju AUA, koja je, samo u subotu, morala da otkaže 52 od 360 planiranih letova. I juče su otkazani brojni letovi, između ostalih i poslepodnevni za Beograd. Razlog za otkazivanje letova, prema pisanju bečkog dnevnika “Kurir”, jesu brojna bolovanja osoblja austrijske avio-kompanije. Primetna je rastuća korona infekcija kod letačkog osoblja, saopšteno je iz AUA.