youtube/printscreen
Aleksandra Janković

Prisustvo na internetu je način saznavanja tinejdž populacije, ukazuje klinički psiholog Aleksandra Janković za “Vesti” na tehnološki bum koji nam je doneo novi milenijum. Ukazuje da mladi baš i ne gledaju televiziju, niti čitaju novine, već su u u internet prostoru.

– U tom virtuelnom svetu su neke ličnosti izuzetno poularne i imaju veliki broj pratilaca. Baš kako se i kaže, da “ništa ne uspeva kao uspeh”, pa je onda jasno da među tim popularnim osobama mladi sami pronalaze, odnosno biraju idole, ili im neki od tih popularnih korisnika društvenih mreža oblikuju stav i izbor – pojašnjava naša sagovornica.

U osvrtu na izbor srpskih careva za omiljene ličnosti, ona je ukazala da na internetu postoje grupe za cara Dušana i cara Lazara koje mladi prate, kao što prati i naša sagovornica koja ne krije da je virtuelni “prijatelj” sa despotom Stefanom.

– Prava je poplava informacija na internetu o tim istorijskim ličnostima i savremenicima odabranim u ovom istraživanju, pa se ti mladi ljudi priključuju većini. Odnosno, ne znači da su im oni uzori i modeli ponašanja, već su mogu da budu i pod socijalnim pritiskom vršnjačke grupe – kaže Janković.

Mladi, priča ona, na primer uglavnom ne slušaju muziku koja se plasira putem elektronskih medija, već im je internet nametnuo drugu dominantnost.

– Imaju pametne telefone i sve i svašta čuju. Evo, i ja znam za Arijanu Grande koja je na listi najpopularnijih, jer ona, odnosno informacije o njoj, da tako kažem, iskaču non stop u telefonu i ima ogroman broj pratilaca koji šire ozbiljnu mrežu njenih fanova – pojašnjava kako virtuelni svet ima uticaja na “lajk generaciju”.

Zanimljivo je, prema njenim rečima, da na listi idola nema glumaca, a deluje da oni postaju popularni samo ako počnu da se bave politikom.

– To je posledica činjenice da nove generacije i ne prate tv i ne idu u pozorište, već više gledaju spotove, a manje filmove. Recimo, ne znaju ko je velikan srpskog glumišta Zoran Radmilović i zato treba raditi sa mladima i pozabaviti se ukusom svoje dece. Roditelji bi mogli da manje gledaju serije, a više filmove sa decom, jer najmlađi ne mogu imati estetski doživljaj bez konzumiranja nekog sadržaja.

Aleksandra Janković primećuje da političara nema na listi, ali ih kako ukazuje, u medijima ima i previše.

– Mladi su po pravilu apolitični. Vreme revolucionarnosti je prošlo i iza nas je. Sada se u prostoru interneta vode ratovi – pojašnjava razloge zbog koji se tinejdžeri nisu setili da među idole ubace političare.

Čitajte prave knjige

Treba, kako ističe ova psihološkinja više čitati, ali prave knjige.

– Mi, danas imamo “pisce” koji su napisali više knjiga nego što su ih pročitali, a takvi se danas favorizuju. U školama se samo donekle uči iz književnosti o velikanima koji bi, u stvari, trebalo da zavređuju pažnju mladih – apeluje naša sagovornica na društvo.

Dajmo im izbor

Aleksandra Janković svakodnevno radi i sa mladima, ali njen poseban pristup tom radu je dobar savet roditeljima i društvu:

– Ja ih pažljivo odslušam i na njihov izbor muzike, reagujem tako što im pustim onu koju ja slušam, zato što ne treba biti isključiv i pošto poto ih menjati, već im dati alternative, jer je muzike bilo i pre njih.