Zatvorenici štrajkuju glađu zbog batina

0

Zatvor u Spužu

Zatvorenici su objasnili da odbijanjem uzimanja hrane štrajkuju "zbog svakodnevnog premlaćivanja i iživljavanja službenika ZIKS-a nad njima", navodi list.

 

Posle objavljivanja štrajka rukovovdstvo ZIKS-a je pozvalo sve zaposlene da dođu na posao kako bi ugušili štrajk, a osuđenici su pozvali novinare tvrdeći da su "već deset dana predmet zlostavljanja i da su batine postale svakodnevna pojava".

 

"Svake večeri službenici nekoga prebiju", tvrde zatvorenici spuškog zatvora navodeći da je u noći između utorka i srede jedan zatvorenik toliko pretučen da je od batina više puta gubio svest. Oni kažu da su štrajkače iz zatvorskog kruga stražari silom odvukli u sobe, da je nekoliko osuđenika zatvoreno u samice i da je Uprava zabranila da se posle batina zatvorenicima pruža medicinska pomoć.

 

Ovo je drugi štrajk u spuškom zatvoru za deset dana. Prethodni štrajk glađu zatvorenici su objavili zbog odluke novog direktora Milana Radovića da pooštri kontrolu u ZIKS-u pošto je jedan osuđenik u zatvoru umro od posledica predoziranja drogom, a drugi spašen u poslednjem trenutku.

 

Zatvorenici protestuju i zbog ukidanja takozvanog "uslovnog otpusta" i ubacivanja još kreveta u zatvorske sobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here