Episkop australijsko-novozelandski Srpske Pravoslavne Crkve
Kijevsko-pečerska lavra

Poštovani premijeru,

Pišemo Vam u ime mnogih zabrinutih pravoslavnih vernika širom Australije, povodom otvorenog progona i gaženja verskih sloboda i ljudskih prava koje se, pred našim očima, dešava u Svetouspenskoj Kijevsko-pečerskoj lavri, inače poznatoj kao Kijevsko-pečerski manastir u Kijevu, Ukrajina.

Monasima ovog drevnog manastira, koji, kao i njihovi prethodnici, vekovima pre njih, žive u monaškoj samoći i molitvi, državne vlasti u Kijevu naložile su da do 29. marta ove godine napuste manastir Donje lavre.

Bratstvo, kao i ostatak Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), širom Ukrajine, progonjeno je od strane države samo zato jer je ostalo lojalno kanonskom poretku i ustrojstvu Svete Pravoslavne Crkve.

Razlog ovog progona leži u tome što UPC odbija da se pokori politici i postane deo državno nametnute nacionalističke tvorevine poznate pod imenom “Pravoslavna crkva Ukrajine“.

Progon monaštva pomenute Lavre je zapravo deo nacionalističkog požara politički zapaljenog i raspirivanog od strane ukrajinske vlade u Kijevu. U rečima igumana bratstva, Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Pavla, osluškujemo vapaj monaštva ove lavre:

“Došli smo u lavru da svoj život posvetimo služenju Bogu, molitvi, narodu. Molimo se za našu državu, pa, stoga, molimo i danas, u ovim teškim vremenima, da nas Gospod zaštiti. Mi smo građani Ukrajine i molimo vlastodršce da se ne mešaju u poslove Crkve. Ne tražimo zaštitu, već tražimo samo jedno: sprovođenje zakona države. Zato, još jednom, tražimo i preklinjemo: Ostavite monahe u manastiru na miru i pružite im priliku da ostvare svoju osnovnu misiju – molitvu!”

Napominjemo da vlasti u Kijevu i međunarodne vlade prikrivaju težak položaj monaštva.

Stoga, apelujem na Vas, premijera naše demokratske i suverene države Australije, da uradite pravu stvar i zahtevate od vlasti u Ukrajini da poštuju i brane demokratska prava, verske slobode i slobode savesti, posebno u odnosu na monaštvo u Ukrajini, Kijevu, Kijevsko-pečerskoj lavri i Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

S poštovanjem,

Siluan

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here