youtube.com/Gradjansko Novinarstvo

U Beogradu je iznenada preminuo slikar i vajar Milan Tucović. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni; potvrđeno je u Radio Beogradu.

Milan Tucović rođen je 13. septembra 1965. godine u Požegi. Crtanje i vajanje je učio u ateljeu vajara Velimira Karavelića. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1991. godine.

Spadao je u umetnike koji “još uvek slikaju”. Njegovo slikastvo držalo se malo po strani, od aktuelnih trendova našeg vremena. Sigurnost i jasnoća njegovog jezika, pored ostalog, proisticali su iz vernosti figuraciji i ljudskom liku.

U tom jeziku vide se koreni vajarstva, prvog umetnikovog poziva, ali i tragova jugoslovenskog nadrealizma i njegovog produžetka kroz struju “fantastičnog slikarstva” čiji je teoretičar i praktičar bio slikar i pisac Leonid Šejka.

Postupkom magičnog realizma, ukrštanjem i dovođenjem elemenata opažajnog, realnog sveta u nadrealni poredak Tucović je stvarao metafizičke svetove u kojima je sve stalo i vreme i pokret.

Lišen svakog pokreta taj Tucovićev univerzum, u kome su figure “preuzete” iz minulih vremena, spokojne u svojim uniformama, zaustavljene kao na fotografijama u svojoj pozi, predstavlja ulovljeni trenutak večnog kretanja.

Preciznim jezikom, u klasičnoj tehnici ulja na dasci ili platnu, slojevito, višetonski u prigušenom svetlu starog zlata Tucović je stvarao prizore tišine i spokoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here