Zaveštanja budućim generacijama

0

Pisci sa gostima iz drugih zemalja
 

Brojne goste pozdravili su domaćin u Dibendorfu Mirko Bašić i predsednik srpskih pisaca Milisav Đurić uz zahvalnost svima koji su došli na ovu promociju istakavši da je veče posebno "jer su stigli i gosti koji su prošli mnogo kilometara i obradovali nas svojim dolaskom."

 

Predaje ikonu: Sveštenik Petković

Zakazana promocija antologije

Antologija "Zaveštanja" biće promovisana 6. decembra ove godine. Mesto održavanja biće naknadno saopšteno – rekao je predsednik Đurić.

Skupu se obratio i jerej Branimir Petković iz Ciriha, pozdravio je prisutne i u ime crkve poklonio Udruženju ikonu Presvete Bogorodice.

– Srpski pisci u Švajcarskoj su najplodniji stvaraoci među strancima i po broju objavljenih naslova (253) nalaze se ispred svih migrantskih grupa koje žive i stvaraju u ovoj zemlji – naglasio je u pozdravnoj reči predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske Milisav Đurić naglasivši da se autorski radovi srpskih pisaca nalaze i u Nacionalnoj biblioteci u Bernu, a ogroman doprinos svemu tome dalo je Udruženje srpskih pisaca.

On je nakon toga svim pesnicima uručio zahvalnice, kao i gostima koji su dobili po jedan primerak "Zaveštanja" 2014.

 

Ovo Udruženje trenutno broji 35 članova, to je jedan aktivan skup ljudi koje vezuje lepa pisana reč, i koji se zalažu za njegovo bitisanje i dobro funkcionisanje na ovim prostorima. O "Zaveštanju" je govorio i mr Živko Marković.

– Okupili smo se ovde da uživamo u rečima lepog srpskog jezika. Udruženje srpskih pisaca nastavlja tradiciju dugu 100 godina – kazao je u svom obraćanju mr Živko Marković i podsetio da je još 1864. godine u Švajcarskoj jedan Srbin izdavao list "Sloboda" koji je izlazio svake nedelje.

-Mi kao nastavljači srpske pisane reči obavezni smo da čuvamo  ćirilicu u ovoj zemlji koju je tih godina čuvao Vladislav Jovanović – objašnjavao je Marković i pozvao sve učesnike "Zaveštanja" da se predstave sa po jednom svojom pesmom ili proznim delom.

Potpredsednica Udruženja Sava Ilić-Gajić je obavestila prisutne da je u najnovijem "Zaveštanju" zastupljeno 50 pisaca sa 400 radova. Naglasila je da su svi radovi dobri i da nije bilo lako izabrati najbolje .

– U ovom zborniku je do izražaja došla lepota pisane reči i široka srpska duša i to je ono što ovaj zbornik čini bogatijim i sadržajnijim – dodala je Sava Ilić-Gajić.
– Volim poeziju i došao sam da čujem lepe stihove – kazao je Jovan Arsenijević zamenik glavnog urednika radija Mladost iz Araua.
 

Dragan Jakovljević iz Mađarske

Šira misija

– Cirih je već drugi centar posle Frankfurta (Udruženja pisaca 7)sa kojim sarađujemo, a značaj za jednog stvaraoca je svakako putem ovakvih poseta, razmena knjiga, časopisa, publikacija, kao i kreativne energije – kaže Dragan Jakovljević iz udruženja Krug i srpskih nedeljnih novina u Mađarskoj.

– Za Udruženja srpskih pisaca se može kazati da oni uspešno ostvaruju jednu širu društvenu misiju – dodao je predstavnik udruženja Krug iz Budimpešte.

 

Majica na poklon

Milisav Đurić, Sava Ilić Gajić i Živko Marković

Pesnik Radoje Regojević iz Švajcarske uručio je pesniku i gostu iz Republike Srpske -Prnjavora Goranu Vukoviću poklon majicu u znak sećanja na njegov boravak u Švajcarskoj.
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here