P. Vitković
Dobrovoljci su pripremili posluženje

Proteklog vikenda Srpska pravoslavna parohija Svete Trojice u Roterdamu organizovala je više nego uspešne Vidovdanske dane. Za razliku od ranije kada je proslava Vidovdana bila bez ikakvih organičenja, ove godine je program bio manjeg obima, ali ništa manje svečan i veličanstven. U svakom slučaju bilo je mnogo bolje nego prošle godine kad manifestacija nije ni organizovana zbog državnih mera vezanih za korona virus.

U nedelju je posle liturgije organizovana Vidovdanska akademija u hramu, a učestvovali su prota Vojislav Bilbija, starešina hrama, jerej Krsto Stanišić, paroh nove parohije u provinciji Zeland, mlada Tijana Marić i crkveni hor Svete Trojice. Program je na veoma nadahnut način vodila Katarina Vujić, predsednica Crkvenog saveta.

Sveštenici sa gostima iz Dortmunda

Prota je već na opšte zadovoljstvo, a po tradiciji guslao, ovoga puta pesmu “Smrt majke Jugovića”. Otac Krsto je besedio o Vidovdanu i Kosovskom zavetu koji i danas Srbi ma gde živeli imaju da ispune. Tijana Marić je veoma emotivno recitovala “Prkosnu pesmu” Dobrice Erića, a crkveni hor celu akademiju uveličao otpevavši “Pesmu kosovskih junaka” i “Oj Kosovo, Kosovo”.

TRADICIJA: Prota Bilbija peva uz gusle

Za besprekorno posluženje i specijalitete sa roštilja pobrinuli su se brojni dobrovoljci koji su aktivni u sklopu parohije.

“PRKOSNA PESMA”: Tijana Marić

Na sam Vidovdan, u ponedeljak, posle liturgije je služen parastos za vojnike i vojskovođe poginule od Kosovskog boja do naših dana, čime su Vidovdanski dani u Roterdamu i zvanično zaokruženi.

POMEN: Služba na Vidovdan

Prilozi za Kosovo

Vidovdanski dani u Roterdamu su ove godine imali poseban karakter, time što je parohija Svete Trojice podržala akciju humanitarne organizacija Svi za Kosmet. Ogranak iz Dortmunda bio je prisutan posebnim prodajnim štandom, a vernici su širokogrudo podržali sakupljanje priloga koji su namenjeni ugroženom manastiru Devič, izgradnji sportske sale u Orahovcu i porodici Keljević iz Zubinog Potoka, koja živi u više nego lošim uslovima. Prikupljeno je tačno 1.839 evra.

Tim povodom je Žani Ana Radmilović, aktivistkinja dortmundskog ogranka SZK, prisutnima govorila o istorijatu i aktivnostima ove humanitarne organizacije. Ona je zahvalila roterdamskoj crkvenoj opštini na pozivu i pruženoj prilici da se kroz Vidovdansku akciju pomogne našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.

Štand HO Svi za Kosmet