Lična arhiva
Svi u kolu: Dobar razlog za veselje

Nedavno su u Vinterturu svečano otvorene nove klupske prostorije Kulturno-umetničkog društva Zavičaj. Članovima Zavičaja je za renoviranje oko 550 kvadratnih metara, koliko sada imaju prostora na raspolaganju, bilo potrebno više od šest meseci. Na svečanom otvaranju su bili prisutni svi sponzori ovog udruženja, konzul Živorad Petrović, sveštenici ciriške parohije. Priređena je i velika žurka na kojoj su bili prisutni predstavnici skorio svih naših folklornih društava iz Švajcarske, kao i bezbroj drugih gostiju sa svih strana.

Domaćini priredili bogatu trepezu za prijatelje

– Zahvaljujem svima što ste došli u ovako velikom broju da zajedno proslavimo otvaranje naših novih prostorija. Posebno zahvaljujem svim članovima koji su u prethodnih šest meseci proveli poprilično vremena sa nama u renoviranju prostorija. Sada s ponosom možemo da kažemo da smo svi zajedno stvorili novu kuću za našu decu. Mi je nazivamo našim brodom. Brod koji je krenuo da plovi i skuplja decu i članove sa kojima ćemo dugo godina da plovimo u istom pravcu i ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili – izjavio je Rade Lazarević, predsednik Zavičaja.

Dočekivali goste: Sandro Spiegel, Marko Savić, Anina Milićević, Danijela Grujić

Kulturno-umetničko društvo Zavičaj je osnovano 1. marta 2007. godine sa idejom da okupi našu omladinu u Vinterturu i okolini gde živi više od 5.000 Srba.

Rade i Mile sa sveštenicima ciriške parohije

– Kada smo videli vidimo tu brojku ukazala se prilika, ali i obaveza, da daleko od otadžbine nastavimo da negujemo i očuvamo naše kulturno i umetničko nasleđe i bogatstvo narodne igre i pesme. Našoj deci omugućavamo da uz kućno vaspitanje nauče narodne običaje koje smo i nasledili od naših starijih generacija. Cilj je da uz pomoć stručnih saradnika iz matice, našim najmlađima prikažemo i na najbolji mogući način približimo tradiciju i srpski jezik – kaže Lazarević

Martina i Sara

Uz pomoć sponzora, članova i prijatelja u Zavičaju su stvorili novi dom u kojem deca mogu da se druže stvaraju nova prijateljstva i odražavaju probe. Upravo su mladi bili najveseliji, prvi su zaigrali kolo. Kristina, Julija, Martina, Sara, Angelina, Tamara, Mihailo, Milan, Filip i Elena su samo neki od onih koji su se iskreno radovali novim prostorijama.

Nenad Milenković (prvi sleva) i predstavnici SSFŠ

Čestitka od srca

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ) bio je je jedan od gostiju.

Mihailo, Milan, Filip i Elena

– Jako mi je drago da KUD Zavičaj prvi put ima svoje prostorije i to nove. To je društvo koje vrhunski radi i okuplja veliki broj ljudi u ovom regionu. Velika mi je čast što sam bio na otvaranju i što ovo društvo napreduje u svemu. Mnogo mi je drago da sad imaju svoj prostor, čestitam im od srca i želim mnogo sreće, zdravlja i uspeha u radu. Oni sjajno rade i u tome imaju podršku kompletnog Saveza srpskog folklora Švajcarske i naravno od mene kao predsednika – izjavio je Milenković.

Članovi Upravnog odbora

Pet ansambala

KUD Zavičaj ima više od 200 aktivnih članova podeljenih u pet različitih ansambala. Godišnje ovo društvo organizuje dve velike zabave i učestvuje na gradskom Albanifestu, gde ima štand i ceo vikend članovi pripremaju i prodaju srpske specijalitete uz muziku uživo. Tri-četiri puta godišnje organizuju druženje za članove, nastupaju na raznim festivalima, kao i na zabavama drugih srpskih klubova u Švajcarskoj i Evropi. Ove godine na Švajcarskoj smotri srpskog folklora Zavičaj je osvojio drugo mesto, što je za svaku pohvalu.

Udruženje vodi Upravni odbor u kojem su: Slađan Antić, Borisav Virijević, Katarina Janković, Ivana Marković, Tatjana Milićević, Sima Rošković, Nikola Nedeljković, Živoslav Mijajlović, Dalibor Nedeljković, Bratislav Savić, Marko Živadinović i Rade Lazarević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here