Zavirite u najveće rupe na svetu

0

 

 

1. Velika rupa

Velika rupa, koja je nekadašnji rudnik dijamanata, duboka je oko 215 metara a četrdesetak metara ispunjena je podzemnim vodama. Velika rupa nalazi se u samom centru grada Kimberlija u Južnoj Africi. Ne koristi se od 1914. godine.

 

 

2. Rudnik dijamanata Mirni

Ova rupa takođe je nekadašnji rudnik dijamanata. Nalazi se u istočnom Sibiru u blizini grada Mirnija. Prečnik rupe je 1,25 km, a dubina 525 metara.

 

 

 

3. Rudnik dijamanata Diavik

Ovaj rudnik je najmlađe veliko ležište dijamanata, a nalazi se na severu Kanade. Pretpostavlja se da će rudnik raditi do 2023. godine. Proizvodi 1.600 kilograma dijamanata svake godine.

 

 

4. Velika plava rupa

Velika plava rupa je velika podvodna rupa na obali Belizea. Rupa je prečnika preko 300 metara i duboka više od 125 metara, a formirana je u poslednjem glacijalnom dobu, kada je nivo mora bio znatno niži. Kada se nivo okeana počeo povećavati, pećina je potopljena, a krov se urušio.

 

 

 

5. Rupa u Gvatemali

Jednog dana zbog obilnih kiša i podzemnog kanalizacijskog sistema u gradskoj četvrti Gvatemale nastala je ogromna rupa u zemlji duboka oko 100 metara. Progutala je nekoliko kuća i usmrtila nekoliko osoba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here