Tanjug
Dačić i Vučić

“SNS i SPS će i posle izbora nastaviti da rade zajedno u vladi Srbije i na nivou grada Beograda, ako im građani budu ukazali poverenje, a na izbore će izaći sa odvojenim listama”, saopštio je danas lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom SPS, koju je predvodio lider Ivica Dačić, preneo novinarima, da je razgovarano pre svega o strateškoj saradnji.

– Uskoro će biti deset godina kako veoma uspešno sarađujemo, donosimo važne, teške odluke za Srbiju i njene građane. Mislim da smo mnogo toga dobrog ostavili našem narodu i zemlji. Razgovarali smo o budućoj saradnji, da i posle izbora, ako budemo u mogućnosti, ako građani ukažu poverenje nastavimo da radimo zajedno u vladi Srbije i na nivou grada Beograda – objasnio je on.

Vučić je kazao da je doneta odluka da na izbore dve stranke izađu sa posebnim listama, jer će to, uveren je, dovesti do maksimizacije rezultata i privlačenje većeg broja birača za ono što je najbolje za zemlju.

– Pričali smo o tome kako i na koji način da u okviru programa „Srbija 2025“ i „Srbija 2030“ zajedničke vrednosti i ciljeve stavimo na pravo mesto i sve što smo do sada cicnili i radili da pronađemo još više snage i energije za važna i velika dela u budućnosti – naglasio je on.

Istakao je da što se SNS tiče saradnja sa SPS može biti nastavljena.

– Spremni smo i radiće naše komisije na stvaranju strateškog, programskog, planskog dokumenta koji ćemo zajedno potpisati – najavio je on.

Socijalisti podržavaju Vučića

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je da naprednjaci i socijalisti, koji će na izbore izaći odvojeno, nastavljaju saradnju, bez obzira na formu izlaska na izbore, navodeći da će SPS svakako podržati Aleksandra Vučića u trci za predsednika Srbije, ali da nisu sigurni da bi neki drugi kandidat kojeg bi SNS predložio, dobio podršku SPS-a.

Dačić je posle sastanka delegacija SNS i SPS rekao da su socijalisti ponosni na rezultate 10-ogodišnje saradnje, koji su, kaže, promenili lice Srbije i takvi su da se može reći da je vredelo raditi na njima.

– Ovo je naš treći sastanak međupartijski, a još na prvom sastanku na predlog predsednika Vcučića, dogovorili smo se da ćemo saradnju da nastavimo, bez obzira na formu u kojoj izlazimo na izbore. To možda nekome nije, ali je zapravo najvažnije – rekao je Dačić.

On je ponovio da će SPS podržati Aleksandra Vučića kao zajedničkog kandidata za predsednika.

– Razni ljudi kažu da SPS treba da ima svog kandidata. Imamo mi svog kandidata, imali smo ga i 2017. Godine, to je Aleksandar Vučić. Neću da se mešam u odluke SNS, ali što se nas tiče, ako je Vučić kandidat za predsednika Srbije, on je naš zajednički predsednički kandidat – rekao je Dačić.

On je, međutim, ukazao da bi, budući da ta odluka još nije doneta u okviru SNS, stav socijalista bio drastično promenjen, ukoliko Vučić to ne bi prihvatio.

– Pitanje je da li mi možemo da prihvatimo drugog kandidata – rekao je Dačić i dodao da i ovom prilikom tera Vučića da prihvati predsedničku kandidatuu.

Kada je reč o listama za parlament i lokalne izbore, Dačić je rekao da dve stranke to nikada nisu politizovale to pitanje, već je to stvar analitike – šta donosi najbolji rezultat i najviše mandata posle izbora.

– Kada se podvuče crta, zaključak se nameće – da je bolji rezultat ako idemo odvojeno, SNS sa svojim, a SPS sa svojim partnerima. Očekujemo da taj rezultat bude dovoljan da možemo da nastavimo saradnju i da imamo većinu i u sledećem sastavu republičkog parlamenta, ali i drugih organa vlasti – rekao je Dačić.

On je istakao i da naprednjaci i socijalisti ne razgovaraju o criframa, broju poslanika, niti o ministarskim mestima, već isključivo o ciljevima, a to je, kaže, da kada prođu godine vlasti, svako može da se pita šta je ostavio u političko nasleđe.

“Imamo zajedničke interese s SPS”

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić odgovorio je, na pitanje novinara da li postoji nešto oko čega se SNS i SPS danas u razgovorima nisu složili, da naravno da postoji, ali da dve stranke imaju zajedničkce strateške ciljeve i želju da Srbija ide napred.

Vučić je istakao da je Srbija predvođena SNS mnogo toga uspela da postigne u prethodnom periodu zajedno sa SPS.

– Ne želim ja da stavim kapu i kažem da je to moj uspeh, delimično moj, ali ne bih uspeo u svemu tome da i tada, kada sam predložio niz teških odluka da nije bilo Ivice Dačića koji je to podržao, istinski i iskreno – rekao je Vučić.

Kazao je da ni unutar SNS nemaju isto mišljenje o svemu, a kamoli kada su u pitanju dve stranke, ali da su SNS i SPS doneli do sada puno teških odluka.

Lider socijalista je rekao u šali obraćajući se svojim partijskim kolegama da on neće da se povuče sa čela stranke kao Vučić, na šta je Vučić takođe šaleći se uzvratio: “prestali su davno tome da se nadaju”.

Delegaciju SNS su, pored predsednika Vučića, činili i funkcioneri stranke Ana Brnabić, Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Darko Glišić, Miloš Vučević, Goran Vesić, Vladimir Orlić, Vladanka Malović, Nevena Ðurić, Milica Nikolić i Ðorđe Todorović.

Sa Dačićem su iz SPS sastanku prisustvovali funkcioneri te partije Branko Ružić, Aleksandar Antić, Vladimir Zagrađanin, Dušan Bajatović, Slavica Ðukić Dejanović, Novica Tončev, Predrag Marković, Nikola Nikodijević, Ðorđe Milićević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here