Završena seljačka buna u Hrvatskoj

0

 

 

Poljoprivrednici su izborili isplatu podsticaja za prolećnu setvu 2009/2010. u visini od 86 odsto. Tako se vlada, potpisanim sporazumom, obavezala da će isplatiti 60 odsto posticaja u novcu i to jedan deo do kraja marta, a drugi do sredine aprila ove godine.

 

Ministar je garantovao seljacima i isplatu od 600 kuna podsticajnih sredstava po hektaru u repromaterijalu, što je dodatnih 26 odsto, prenose hrvatski mediji.

 

Novina u odnosu na ranije predloge vlade je ispunjenje zahteva seljaka da im se isplati deo duga od 205 miliona kuna podsticaja za prolećnu setvu 2008/2009. do juna 2011. godine, ali samo za poljoprivrednike do 300 hektara.

 

 

Predstavnici seljaka su istakli da sporazumom nisu ispunjeni svi njihovi zahtevi.

 

Predstavnik udruženja seljaka iz Virovitičko-podravske županije odbio je da postpiše sporazum, napustivši sastanak. Ministar je objasnio da se bez obzira na to, sporazum odnosi i na poljoprivrednike iz te županije.

 

 

Hrvatski mediji prenose da su jutros prohodni svi državni i županijski putevi, a seljaci polako uklanjanju traktore.

 

Tokom jučerašnjeg protesta seljaka došlo je i do sukoba s policijom na području Slavonije u kojima je nekoliko osoba lakše povređeno, a tri osobe su privedene zbog remećenja javnog reda i mira i napada na službena lica.

 

Seljaci su blokirali mnoge puteve na području Slavonije, a juče poslepodne bila je blokiran i put prema graničnom prelazu Županja-Orašje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here