R. PATKOVIĆ
ĐAKONIJE ZA SVE UKUSE: Dobro raspoloženje u hladovini

Da se život polako vraća u normalan ritam pokazalo je i prvo masovnije okupljanje članova i prijatelja ansambla Kolo iz nemačkog Esena. Po starom dobrom običaju pred početak godišnjih odmora okupili su se članovi i prijatelji popularnog ansambla da proslave kraj sezone koje, kako su mnogi istakli, ove godine u stvari nije ni bilo.

Ipak. okupilo se više od 200 onih kojima su Kolo i njihova deca u srcu. Svi su bili kao nekada, dobro raspoloženi i radosni da su jedni sa drugima. Sa džinovskog roštilja širio se opojni miris koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Vredne domaćice su donele razne đakonije poređale ih u hladovinu i svako se služio sa ovog improvizovanog švedskog stola. Deca su trčkarala, a poneki su novog drugara stekli ne u vršnjacima nego u malenom psiću Medi koji se rado igrao s decom. Čule su se i najlepše želje za srećan put u zavičaj.

Medo je uvek imao društvo

O utiscima sa druženja za “Vesti” govori Marko Dimovski umetnički rukovodilac Kola.

– Ponosan sam na ove divne ljude među kojima vlada samo pozitivna energija. Od njih i uprave imam veliku podršku. Ovo vreme prinudnog zatišja, bila je izuzetna šansa da preslišamo sami sebe, uradimo nešto novo kako bi zablistali punim sjajem u Esenu i na binama nama dragih prijatelja širom Nemačke.

Marija Ćosić Ivanišević, članica uprave ansambla Kolo ocenjuje da je ovo divan kraj sezone koje nažalost nije ni bilo.

– Današnje druženje ćemo zato računati kao početak nove sezone jer osmeh i pozitivnost svih koji su danas bili jeste nešto što nam treba za nove pobede. Zaista, jako lep odaziv, zahvaljujem svakom na dolasku a posebna zahvalnost Dariju Jovanoviću koji je pripremao roštilj i nesebično stajao na suncu stajao dok sve nije bilo gotovo. Punog srca idemo na odmore i uz Božju pomoć vraćamo se sveži i nasmejani.

Muški deo društva uz Darija Jovanovića

Uvod u nova druženja

Miodrag Simić, predsednik ansambla Kolo ističe da su smeh i pesma na ovom druženju uvod u ono što čeka ovo udruženje.

– Hvala svima koji su na bilo koji način doprineli ovom prelepom druženju. Neizmerno hvala svima koji su danas došli u ovaj divan park u Gelzenkirhenu. Moram i ja da pomenem Darija Jovanovića jer njegov doprinos druženju se teško rečima može izraziti. Svi smo mi pronašli hladovinu a naš dobri drugar Dario se pekao na suncu. Hvala mu od srca u nadi da ćemo ga u budućim akcijama malo poštedeti.

Od septembra punom parom

Markom Dimovski je umetnički rukovodilac od septembra 2019. godine.

– Pandemija nam je sve planove poremetila. Nada se da će joj ubrzo doći kraj i ako Bog da, od septembra, krećemo u nove pobede.

Mnogi ansambli muku muče da opstanu u složenoj situaciji. Kakvo je stanje u Kolu..

– Prirodno je da dolazi do izmena, omladina nastavlja školovanje ali nama prilaze mnoge nove i mlade generacije. Stalni članovi, kako sam stekao utisak sa njima, jedva čekaju dan kada ih pozovemo na redovne probe, što me iskreno raduje. Najmlađi su najmasovni i iz dana u dan se uvećavaju. To je dobar znak da Kolo nikada neće izgubiti svoj nacionalni, umetnički i duhovni identitet. Posvetiću posebnu pažnju izvođačkom ansamblu. Oni si maštovita razglednica zanosnih momaka i devojaka. Imam planove i za veterane, a njihovi dosadašnji nastupi na smotrama izazivaju prave ovacije – istakao je Dimovski.