Z. Mirković
Mala proslava kraj zvonika i krsta

U selu Reka, koje se nalazi na 2,5 kilometara od magistralnog puta Negotin-Kladovo, kod Brze Palanke, na Uskrs je prvi put zazvonilo crkveno zvono.

Meštani su se okupili oko zvonika koji je izgrađen na inicijativu Krste Petrišorevića iz Beča. Petrišorević je priredio i večeru za sve meštane povodom zvanične predaje zvonika selu.

Milisav Ratopekić, potpredsednik opštine Kladovo, na čijoj teritoriji se nalazi Reka, posetio je selo, obišao zvonik i rekao da je prezadovoljan realizovanim projektom, baš kao i većina meštana, koji su otpočetka podržavali ideju Krste Petrišorevića.

Petrišorević, predsednik našeg najstarijeg kluba na teritoriji Donje Austrije, Jedinstva iz Švehata, uporno je radio na realizaciji projekta koji je nazvao Crkveno obeležje sa zvonikom.
– U selu Reka živi veliki broj starijih lica, mnogi među njima su penziju zaradili u zemljama Zapadne Evrope. Selo nema crkvu, mada ima dosta vernika. Kada neko umre opelo mu se čita na putu. Ja nisam veliki vernik ali sam došao na ideju da napravim nešto gde bi se zastalo tokom sahrane. Na izlasku iz sela i pored puta prema groblju postoji neiskorišćen plac Mesne zajednice. Odlučio sam da tu napravim betonsku ploču i postavim krst. Obavestio sam čelnike Mesne zajednice i dobio njihovu saglasnost. Brzo se pročulo u selu i odmah je moj kum Aleksandar – Cane Lukijanović ponudio da projekat realizujemo zajedno – priča Petrišorević.

Zatim je, kako dodaje, nastala ideja da bi tu mogao da se napravi i zvonik.
– Znali smo da time rastu troškovi, ali smo odlučili da nastavimo računajući da će sve to koštati više od 1.000 evra. Ideju sam predstavio preko svoje Fejsbuk stranice. Ubrzo su počeli da se javljaju zemljaci iz dijaspore sa željom da doniraju. Uspeli smo tako da prikupimo 2.200 evra – kaže Petrišorević.

On ističe da ima dosta donatora koji nisu uopšte iz Reke, kao što je mesara “Aleks” iz Beča koja je dala 300 evra, a i firma Novi stil je dala veliki prilog.
Krst od inoksa donirala je austrijska firma Integral, a napravio ga je Libanac Nuhad Bagadaji. Sve bravarske radove kao donaciju odradio je Jova Dragić.

Izvori i vodopad

– Reka je selo sa mnogim prelepim kućama. Ima struju, telefon, vodovod i sve što je potrebno modernom selu. Poznato je po zapuštenom rudniku Aleksa iz koga su do Prvog svetskog rata Francuzi eksploatisali kameni ugalj. U blizini poznati izvor Banjica, iz koga leti teče ledena voda, a zimi topla. Reka je poznata i po dobroj pijaćoj vodi. Sa izvora iz našeg sela vodovodom se napaja još pet sela. U prethodnih 15 godina Reka je poznata i po velelepnom vodopadu Blederija – ponosno priča Petrišorević o rodnom kraju.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here