Z. Vicelarević
Zajedništvo: Učesnici skupa

Parlament stranaca grada Frankfurta priredio je, povodom obeležavanja Božića po julijanskom kalendaru, skup pravoslavnih vernika u svečanoj sali Istorijskog muzeja na Remer placu u Frankfurtu. Događaj su organizovali Jumas Medof, predsednik, i Dijana Avdić, potpredsednica Parlamenta stranaca grada Frankfurta, a čast da bude prvi partner u organizaciji skupa pripala je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u metropoli na Majni. Članovi i predstavnici srpske pravoslavne zajednice su bili i najbrojniji na skupu. Centralna tema bila je humanitarna kriza u Ukrajini nastala vojnim sukobom, pa je shodno tome Naina Dorošenko otvorila ovaj događaj pesmom o svojoj zemlji Ukrajini.

Prisutne je pozdravila Dijana Avdić, a o značaju ovakvih događaja i o tome koliko je Parlament stranaca učinio na zbrinjavanju izbeglica iz Ukrajine govorio je Jumas Medof. Pored organizatora, prisutnima su se obratili otac Simon Turkić, starešina Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt, i Majk Jozef, načelnik kancelarije za sport i planiranje Frankfurta.

Bili najbrojniji: Predstavnici srpske zajednice

– Koren ovog susreta na pravoslavni Božić leži u tome da smo se mi, pravoslavni sveštenici, sastajali u Kajzer sali na poziv Petera Feldmana, tadašnjeg gradonačelnika Frankfurta. Zbog pandemije je to prekinuto i sada zahvaljujući Dijani Avdić i Jumasu Medofu, ispred Parlamenta stranaca, smo se ponovo okupili na veoma divnom mestu. Nadamo se da će ovo postati tradicija da se pravoslavni vernici raznih nacija okupljaju za Božić – rekao je otac Simon Turkić.

Za “Vesti” je govorio i Petro Bokanov, sveštenik Ukrajinske pravoslavne crkve u Frankfurtu.

Naina Dorošenko

– Ovaj skup pravoslavnih vernika smatram veoma dobrim i drago mi je što se velikim delom ovog skupa govorilo o ukrajinskim izbeglicama. Mi smo vrlo zahvalni jer smo ovde dobro prihvaćeni i mnogo nam je pomagano i pomaže nam se i dalje. Naravno da nam je želja da u Ukrajini rat prestane što pre.

Olena i Petro Bokanov

Susret pravoslavnih vernika iz raznih zemalja je pozdravio i Maoriz Bazili, sveštenik Koptske pravoslavne crkve i starešina hrama Svetog Marka u Bokenhajmu.

– Smatram da je veoma lepo i dobro kada se hrišćani, a pogotovo pravoslavni hrišćani okupe i zajedno proslavljaju praznike. Posebno je lepo da smo sada, na Božić, okupljeni. To zajedništvo i uzajamna podrška je značajna jer smo svi jedna familija i bitno je da našoj deci pokažemo i predamo to zajedništvo da nastave.

Otac Simon Turkić

Pravoslavnom božićnom susretu prisustvovali su Aron Samuel, predsednik, i Fanuel Asafa, sveštenik Eritrejske pravoslavne crkve u Frankfurtu.

Svi smo familija: Otac Maoriz Bazili

– Naša crkva slavi Božić po julijanskom kalendaru, kao i većina pravoslavnih vernika. Ovaj pravoslavni skup smatramo veoma dobrim i kao predstavnici Eritrejske pravoslavne crkve smo se rado odazvali pozivu. Za nas je od velikog značaja i jedan korak napred ka tome da se pravoslavni narodi zbliže i stvore jaku zajedničku saradnju.

Zahvalnica: Dijana Avdić i Majk Jozef

Odlično za početak

Inicijatorka prvog zajedničkog okupljanja pravoslavaca je Dijana Avdić, potpredsednica Parlamenta stranaca.

– U Frankfurtu živi više od 55.000 ljudi pravoslavne veroispovesti okupljenih u više od 15 pravoslavnih nacionalnih crkava. Ako se tome dodaju još i pravoslavci sa nemačkim pasošem, onda je broj daleko veći. Srpska pravoslavna zajednica će ući u istoriju kao prvi partner u organizaciji ovakvog događaja, a meni je pripala čast da dodelim zahvalnicu za dugogodišnju saradnju Majku Jozefu, jedinom pravoslavnom predstavniku u Parlamentu grada Frankfurta. Majk Jozef je takođe i jedini pravoslavac koji se kandidovao za gradonačelnika Frankfurta na izborima koji će se održati u martu. S obzirom na to da ovo organizujemo prvi put, zadovoljna sam prisustvom predstavnika pravoslavnih zajednica i zahvaljujem na velikoj podršci ocu Simonu Turkiću, našem generalnom konzulu Branku Radovanovići i svim našim klubovima koji su imali svoje predstavnike ovde – rekla je Dijana Avdić.

Rado se odazvali: Aron Samuel i Fanuel Asafa

Nisu svi došli

Ono što je bilo primetno jeste iznenađenje kod mnogih (osim Ukrajinaca) da je prvi pravoslavni božićni susret protekao u znaku Ukrajine, zemlje koja nije bila partner u organizaciji. Takođe je bilo primetno da, iako su pozvani, nije bilo predstavnika Rumunije, Bugarske, Grčke, Etiopije, Jermenije, Gruzije, Sirije i pravoslavaca iz još nekih zemalja koji žive u Frankfurtu. Kako smo nezvanično saznali, predstavnici Ruske pravoslavne crkve i ruske zajednice nisu mogli da prisustvuju, jer u tom slučaju skup verovatno ne bi bio održan.