K1/Printskrin
ZGODNI I MISTERIOZNI INSPEKTOR: Robert Ožvar

Misteriozni, atraktivni inspektor mađarskog porekla Atila Varga, koga tumači glumac novosadskog pozorišta, Robert Ožvar privukao je pažnju gledalaca nove sezone serije “Močvara”. Malo se zna o ovom vojvođanskom umetniku, kome je ovo ujedno i prva uloga na malim ekranima.

– Već pet godina igram u novosadskom pozorištu. Zvali su me na audiciju za lik Atile. Prošao sam u uži krug, a kad sam dobio ulogu, pitali su me da li hoću da se obrijem i ošišam za ovu ulogu. Naravno, pristao sam. Važno mi je što igram u ovoj seriji, ne samo zbog uloge, već što sam dobio priliku da igram na malim ekranima, i uopšte u kinematografiji. Glumim i na svom maternjem mađarskom jeziku i drago mi je što većinska publika ima priliku da oseti mađarsku melodiju u udarnom terminu. Ne mislim da je rad na filmu bitniji od pozorišta, već smatram da nas on osvežava. Ja znam šta treba da radim u pozorištu, ali film je drugačiji i to nam daje novu motivaciju za rad – kaže za “Vesti” Robert Ožvar.

Ovaj umetnik smatra da reditelji kada biraju glumce za uloge u svojim projektima idu na sigurno.

– To se dešava i u pozorištu, i mislim da reditelji ne žele ili ne smeju da rizikuju sa glumcima. Znam da kod nas u pozorištu glavnu ulogu uvek dobija ista osoba, ali ne zbog toga što su ostali glumci loši, nego reditelji znaju šta mogu da očekuju od njega. Sigurni su. Možda bi ostale glumce trebalo malo više usmeriti, obučiti ih dodatno, ali misle da za to nemaju vremena. E sad kako je u serijama i filmovima ne znam, jer sam početnik i ovo mi je prva serija u životu. Prvo pa muško. Naravno filmovi i serije su popularnije i ako su izgradili jednog popularnog glumca verovatno će ga stalno angažovati da bi privukao pažnju. A hvala bogu imamo takve reditelje kao što je Oleg Novković, koji vole da istražuju, eksperimentišu sa novim glumcima.

A da li će mu “Močvara” otvoriti vrata i za druge serije i filmove, ostaje da se vidi. On je zadovoljan urađenim.

– Srećan sam što sam imao priliku da dočaram lik Atile i što sam stekao dragoceno iskustvo. Naravno, radovao bih se kada bih dobio još prilika da glumim u serijama i filmovima, ali neću se žaliti ako se to više ne desi. Ja sam potpuno zadovoljan i u pozorištu.

Ne može bez pozorišta

Neke Robertove kolege su zbog filma i TV zapostavile karijeru u pozorištu, što neće, kako kaže biti i sa njim slučaj.

– Rad u pozorištu i na filmu ne može da se uporedi, pošto je u teatru publika preko puta nas, imamo direktan kontakt. Potpuno je drugačiji osećaj. U filmu i na TV nas vidi mnogo više publike, cela država. Način rada je različit, ali volim i jedno i drugo. Ne mogu zamisliti da ostavim pozorište. Voleo bih da glumim u art filmu, ne bih u blokbasteru – kaže Ožvar i dodaje da je ranije u Mađarskoj uradio nekoliko reklama.

– Imao sam i jednu epizodnu ulogu u filmu “Strahinja Banović”, a glumio sam mađarskog graničara.