Promo

U severozapadnom delu prostranih bačkih ravnica, na levoj obali Dunava, smestio se Apatin jedan od najlepših gradova Vojvodine.

Izuzetno povoljan geografski položaj, blizina reke i prirodna bogatstva ovog kraja (plodno zemljište, šume pored reke, obilje ribe po ritovima i rukavcima i divljač u šumama) oduvek su privlačili ljude da se ovde naseljavaju.

Grad Apatin kao i celokupna teritorija opštine Apatin, leži na severnom delu reke Dunav, na njegovom protoku kroz Srbiju. Na područje opštine ulazi na 1409,5 km od izvora, a napušta ga na 1367 km, tako da ukupna dužina njegove “apatinske” deonice iznosi 42 km.
Marina Apatin, sa tri zvezdice je jedina kategorizovana marina u Srbiji.

Danas marina u Apatinu predstavlja najmoderniji objekat ove vrste na Dunavu, sa pontonima izrađenim po najsavremenijoj švedskoj tehnologiji od lakoplivajućeg betona. Dunavski zaliv u kome je smeštena, obezbeđuje odlične uslove za čuvanje plovila tokom zime. Marina raspolaže sa 370 vezova,(svaki od vezova ima priključak na struju i vodu )te prostorom od 2500 m² za lagerovanje plovila na suvom („suvi vez“). Celokupan kompleks pokriven je video nadzorom, a o redu i sigurnosti u marini računa vodi i mornarsko-čuvarska služba koja radi 24 časa, svih 7 dana u nedelji.

Кorisnici vezova mogu u bilo kom trenutku da prate svoja plovila što dodatno povećava njihovu sigurnost u marini. Takođe u sklopu marine nalazi se i toaleti sa tuš kabinama.
Pored vezova za plovila sadržaj marine obogaćuje i osam dvokrevetnih studio apartmana, sa prelepim pogledom na Dunavski zaliv.

Apartmani poseduju terasu, čajnu kuhinju, klimu, besplatan WI FI, i ono što je posebno potrebno napomenuti jeste da se za smeštaj mogu koristiti vaučeri Ministarstva za turizam Republike Srbije. U neposrednoj blizini nalazi se plaža Plava ruža Apatin, sa velikim brojem sadržaja i mogućnosti za zanimljivo iskorišten boravak. U toku sezone posetioci mogu da uživaju u vožnji brodićem „Apatinka“, koji plovi od maja do oktobra i ima različite relacije na Dunavu.

U kompleksu marine nalazi se restoran „Marina“ koji nudi veliki izbor lokalnih gastronomskih specijaliteta, među kojima se naročito ističe apatinski riblji paprikaš. Za sve goste avanturističkog duha, na raspolaganju stoji mogućnost iznajmljivanja bicikla i obilaska grada i okoline na točkovima.

SRP „Gornje Podunavlje“ je specijalni rezervat prirode koji se prostire na 19 648ha i predstavlja veliko plavno područje koje odlikuje izuzetna biološka raznovrsnost, sa preko 51 vrstom sisara, 280 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, stotinama vrsta insekata, vodenom, močvarnom, livadskom i šumskom vegetacijom. Upravljač je JP Vojvodinašume, tako da je nazahtev gostiju moguće organizovati posetu rezervatu.

Takođe, u junu 2017. “Bačko Podunavlje“ je upisano na Svetsku listu rezervata biosfere.
U okviru Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, koji se prostire na području od 176.653 hektara na teritoriji opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima se izdvajaju Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ i „Кarađorđevo“.

Prostor „Bačko-Podunavlje“ se takođe odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru.

Banja Junaković se takođe nalazi u neposrednoj blizini Apatina, a sa svojim termalnim izvorima i lekovitom vodom predstavlja jedan od velikih resursa za razvoj zdravstvenog turizma ovog područja.

Turističke manifestacije privlačne su velikom broju turista i posetilaca, a od velikog broja, potrebno je izdvojiti Apatinske ribarske večeri, koje se održavaju prvog vikenda u julu, i posvećene su očuvanju ribarske tradicije, koja je veoma značajna od davnina za ove krajeve.

1 COMMENT

  1. Ko pise ove budalastine pa grad je mesto duhova nema naroda nema mladih privreda nikad gora sta ce ti grad bez ljudi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here