Pozorišna predstava promovisana fotografijom koja prikazuje glumce koji nose tamno smeđu šminku dovela je prestižni francuski univerzitet Sorbonu do francuske verzije skandala “blekfejs” (crno lice) zbog kojih su već kritikovani političari u SAD-u i luksuzne modne kompanije u Italiji. 

Četiri grupe za ljudska prava organizovale su protest u ponedeljak protiv izvođenja predstave “Pribeglice” starogrčkog tragičara Eshila, u kojoj su glumci nosili crne maske, tvrdeći da maske promovišu rasističke stereotipe, prenosi AP.

Vodeća antirasistička grupa, poznata pod francuskim akronimom CRAN, nazvala je predstavu na Sorboni kolonijalnom propagandom. Producenti predstave rekli su da su kostimi sledili klasičnu tehniku korišćenja kontrastnih nijansi za razlikovanje grčkih i egipatskih likova, odnosno antičku metodu uz pomoć koje su gledaoci mogli da razlikuju likove koji su bili daleko od njih.

Režiser predstave, uvaženi helenista Filip Brune, rekao je da su umetničke namere “pogrešno protumačene” kao rasističke. On je rekao da se u postavci predstave ne koristi “blekfejs” i tvrdio je da je napadnuta francuska cenjena sloboda izražavanja.

– “Blekfejs”, odnosno bojenje lica u crno da bi se ismevali crni ljudi je praksa koju mi najoštrije osuđujemo – rekao je Brune “Mondu”.

– Suočavamo se s oblikom radikalizacije koja stvara veoma opasan jaz u slobodi izražavanja, i umetnosti u celini – dodao je on.

Brune je za “Mond” izjavio da je planirao da zameni crne maske koje su uvredile antirasističke aktivista zlatnim, ali nije dobio priliku.

Ministri kulture i visokog obrazovanja u Francuskoj odmah su podržali Brunea i Univerzitet, što im je donelo i kritike. U zajedničkom saopštenju objavljenom u sredu, ministar visokog obrazovanja Frederik Vidal i ministar kulture Frank Riste rekli su da “snažno osuđuju ovaj napad bez presedana na slobodu izražavanja”.

“Blekfejs” karikature, prvi put popularizovane u “minstrel” predstavama iz 19. veka u kojima se na brutalan način ismevaju Afro-Amerikanci, njihovo poreklo i fizičke odlike. Beli izvođači imali su groteskno zatamljena lica, prenaglašene oči, noseve i usta kako bi “verno dočarali” pripadnike crne rase.

Ova praksa privukla je pažnju i u Sjedinjenim Državama nedavno nakon što su guverner Virdžinije i njegov advokat bili odgovorni za incidente iz svojih studentskih dana 1980-ih. Modni brend “Guči” izvinio se u februaru za crnu vunenu rolku koji je imala jarko crvene usne kada se povuče preko lica, a “Prada” se izvinila za majmunčića koji je bio privezak za torbe nalik na “blekfejs” u decembru, prenosi agencija.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here