EPA/PAUL BUCK
Džek Nikolson

Pre Al Paćina, Džek Nikolson je dobio ponudu za ulogu Majkla Korleonea u Kumu, ali je tu ulogu odbio.

Kum je i dan danas jedan od najvoljenijih filmskih ostvarenja, a priča o ulasku mladića u porodični mafijaški posao pomogla je, sada kultnim glumačkim imenima, da se njihove karijere uspešno nastave. Međutim, jedan kasting je mogao da ode drugim putem. Mnogi glumci su razmatrani za ulogu Majkla Korleonea, uključujući i Džeka Nikolsona, koji ju je odbio ulogu iz prilično progresivnog razloga.

Svako ko zna bilo šta o istoriji filma zna da je Majkl Korleone bio lik koji je proslavio Al Paćino, a zauzvrat je ta uloga učinila isto za njega. Međutim, pre nego što je postao sin Vita Korleonea, Paćino je bio glumac sa nekoliko manje značajnih uloga. Uprkos tome, on je uvek bio izabranik reditelja Frensisa Forda Kopole za ulogu studenta koji je postao kum.

Ipak u igri su bila i neka veća imena, poput Nikolsona koji je tada već stekao ime u oblastima scenarija i glume, a njegova uloga u “Easy Rider” ubrzala mu je put do slave. Pročitao je scenario i znao je da će film, samo na osnovu kvaliteta romana Marija Puza, biti hit. Ipak, Nikolson je odbio ulogu Majkla Korleonea. A njegovo razmišljanje, kako je otkriveno u intervjuu za “Moveline”, bilo je da “Italijani treba da igraju Italijane”.

Ovakav stav prema ulozi je definitivno bio prilično progresivan za to vreme, iako je pokazao u kom pravcu se Holivud sve više kretao. Decenijama ranije, manjinske uloge su neslavno igrali kavkaski glumci, sprečavajući čak i ozbiljne filmove da prikažu te kulture ili likove na dostojanstven način.

Ironično, Robert Redford je u jednom trenutku razmatran za ulogu Majkla, ali Kopola je bio čvrst u svom uverenju da nikog neće “kupiti” svetlokosi Redford kao Italijan.

Uprkos ovoj težnji za autentičnošću, Santina “Sonija” Korleonea igra Džejms Kan, koji je zapravo morao da obavesti fanove da, na njihovu žalost, on zapravo nije Italijan. Nikolsonovo pretežno nemačko i irsko nasleđe takođe odražava nasleđe Toma Hagena, koga je igrao Robert Duval.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here