Polne razlike nisu oduvek izražavane bojom odeće za bebe, njihovim igračkama. Roditelji su prema mogućnostima, a uslovljeni društvenim standardima pristajali na to da je roze boja za devojčice, a plava za dečake.

Danas se vode ozbiljne debate na temu odakle vode poreklo rodne razlike. Kako je došlo do toga da se devojčice od rođenja oblače u roze, a dečaci u plavo? Zašto se devojčice usmeravaju na igru sa lutkama, a dečaci sa loptom i automobilima?  Zanimljivo je da „Roze je za devojčice, a plava za dečake” podela postoji od 1980. godine.

Tokom kasnih 1800-ih, gotovo sve bebe bile su obučene isto, bez obzira na pol. Naime, sve bebe širom sveta nosile su bele haljinice. Razlog za ovo bio je logičan – zbog jednostavnije promene pelena, ali i zbog pričvršćivača koji su se u to vreme koristili na dečijim pantalonama, a koji su bili komplikovani za decu.

Osim toga, bela odeća je mogla da se podvrgava izbeljivanju, pa su se i fleke lakše uklanjale. Zbog nepostojanja razlike između odeće za devojčice i odeće za dečake, generacije su se smenjivale u istim belim haljinicama, pa je ova praktičnija i jeftinija moda decenijama imala simpatije roditelja.

Pred kraj 19. veka pojavile su se specijalizovane radnje, odeća je sada odvojena po kategorijama. Tu su pomogle i reklame i magazini koji su sugerisali roditeljima kako da oblače svoju decu. Jedan od uticajnijih magazina – Earnshaw’s Infant’s Department 1918. godine objavio je predlog da se odeća za dečake i devojčice razvrstava prema bojama: „Roze boja, intenzivnija i odlučnija pogodnija je za dečake, a plava, nežnija i delikatnija za devojčice”. Pre sto godina boje su bile tumačene suprotno od trenda koji danas postoji.

Godine 1980, medicina je napredovala, pa su roditelji mogli da saznaju pol bebe pre njenog rođenja. Ovo se smatra zlatnim dobom za sve koji su bili spremni da prodaju ideje o odeći dizajniranoj prema polu bebe. U tom trenutku je nastupio obrnuti trend – roze je postala boja za devojčice, a plava za dečake. Roditelji su kupovinom specijalizovane garderobe proslavljali pol bebe.

Sredinom 20. veka oglašivači su podstakli prodaju svega – od šampona do kuhinjskih dodataka (specijalno za domaćice, koje su bile direktno izložene uticaju reklama) – u roze boji za žene. Iako su se u međuvremenu žene borile protiv ovih rodnih stereotipa, oni su se vratili 1980. godine i od tada se samo širili.

Međutim, kao i svi trendovi, ni ovaj neće potrajati zauvek. Roditelji su već počeli da napuštaju standarde rodno kategorisane odeće, igračaka i svega ostalog za decu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here