EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Blinken i Lavrov

Konferencija za medije posle susreta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rejkjaviku, na marginama Arktičkog saveta, za Ukrajinu je bila košmar, piše američki „Nešenel interest“.

Prema mišljenju autora članka, razgovori u prestonici Islanda nisu bili ovenčani nekim drastičnim prodorom, ali su ukrajinski zvaničnici i eksperti u susretu dvojice zvaničnika videli „sasvim drugačiji kontekst“.

Susretu su prethodila saopštenja o tome kako će američka administracija odustati od sankcija protiv operatora „Severnog toka 2“, kompanije „Nord strim AG“, što je u Kijevu izazvalo uzbunu, navodi se u članku.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je rekao da će pokretanje gasovoda označiti „poraz američke diplomatije“, a predstavnici ukrajinskog energetskog sistema su upozorili da će to zemlju koštati šest milijardi dolara godišnje u vidu direktnih ili posrednih gubitaka.

„Nešenel interest“ navodi da u Kijevu strahuju da će Rusija i SAD tokom daljih pregovora o normalizaciji bilateralnih odnosa samostalno rešavati pitanja od principijelnog značaja za Ukrajinu što će za posledicu imati slabljenje njene geopolitičke pozicije.

U članku se takođe navodi da pokušaji Ukrajine da izvrši pritisak na Rusiju uz pomoć Zapada nemaju podršku u evropskim prestonicama, od Pariza do Berlina.

„Napori Bajdena za stabilizaciju američko-ruskih odnosa mogu da budu još jedan udarac perspektivama izgradnje jedinstvenog zapadnog fronta čiji je cilj suprotstavljanje i obuzdavanje Moskve, što će dodatno oslabiti geopolitičke pozicije Ukrajine“, zaključuje autor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here