pixabay.com

Procenjuje se da bi oko 450 proizvođača auto-delova u Italiji, od ukupno 2.200, moglo da stavi ključ u bravu jer još nisu ni počeli da preusmeravaju proizvodnju na električnu tehnologiju.

Električna vozila nisu jedino efikasno sredstvo za smanjenje emisija ugljen-dioksida koje proizvodi automobilska industrija, saopštilo je italijansko udruženje ANFIA.

Druge tehnologije mogle bi pomoći u dekarbonizaciji industrije, ispunjavajući iste ciljeve uz zadržavanje znanja, iskustva i poslova u Italiji, izjavio je u utorak predsednik italijanksog udruženja proizvođača automobila, Paolo Skudjeri.

– Mislim na mogući opipljivi doprinos biogoriva, sintetičkih goriva i vodonika – objasnio je Skudjeri i dodao da italijanska automobilska industrija već ulaže velika sredstva u vodonik.

Biogoriva i sintetička goriva čine kategoriju e-goriva i razvijaju se kako bi omogućila kontinuiranu upotrebu modifikovanih verzija motora sa unutrašnjim sagorevanjem, umesto prelaska na komercijalna baterijska električna vozila (BEV).

Isključivo fokusiranje na BEV tehnologiju, kojom trenutno dominiraju azijski proizvođači, ugrozilo bi oko 73.000 radnih mesta u Italiji u narednim godinama, a električna mobilnost ne bi nadoknadila gubitak jer se procenjuje da će se otvoriti samo oko 6.000 novih radnih mesta.

Skudjeri je dodao da bi oko 450 proizvođača auto-delova u Italiji, od ukupno 2.200, moglo da stavi ključ u bravu jer još nisu ni počeli da preusmeravaju proizvodnju na električnu tehnologiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here