EPA/Christian Bruna
Gužva: Nedeljama neće biti slobodnog mesta

Nove epidemiološke mere vlade u Beču uticaće na uobičajene navike srpske dijaspore u Austriji, posebno kad je reč o odlasku kod frizera. Podsetimo, za odlazak kod frizera, masera ili u salon lepote, od ponedeljka je potreban negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati. To će mnogima biti izazov jer treba usaglasiti termin za testiranje s terminom kod frizera. Kako sada stvari stoje, na termin kod frizera moraće da se čeka više nedelja. Naime, kao da su se građani uželeli dobre frizure jer gotovo svi frizeri tvrde da su na više nedelja popunili sve termine. Čim su čuli da će biti omogućen rad frizera mnogi su odmah zakazali termin. To je učinila i Milanka Stojić.

– Kad sam čula da će frizeri konačno otvoriti svoje salone, odmah sam nazvala i tražila termin još ove nedelje. Jedva čekam da se frizer pobrine o mojoj, zbog korone, zapuštenoj kosi. Međutim, moraću da pogledam da uradim test na vreme, kako ne bi bilo problema i kako me to ne bi sprečilo – navodi Milanka.

Ona kaže da, iako je test besplatan, on iziskuje napor da se ode na testiranje.

– Sa testiranjem je i uvek povezan i strah da rezultat ne bude pozitivan. Malo se plašim testiranja, ali zbog frizera ću morati da prevaziđem taj strah – dodaje Stojićeva.

Zakazala termin: Milanka Stojić

Perica Ilin ukazuje da se toliko toga dogodilo u proteklih godinu dana, od kada traje ovo stanje, da čovek više ne zna šta da misli o novim merama.

– Nadam se da će ovo s frizerima biti samo privremeno – dodao je on.

Ilin, međutim, ukazuje da su se mnogi tokom pandemije snašli i pronašli privatne frizere, koji ih kod kuće šišaju.

– Jedna moja prijateljica je frizerka i privatno prima sve vreme mušterije, a među njima je čak sedam policajaca. Jednog sam i lično sreo kod nje. On se plaši i pokušava da sakrije da koristi te usluge u vreme kad je zabranjeno, jer to može, kako mi je rekao, da ugrozi njegovu karijeru – priča nam Ilin.

Perica Ilin

I Darinka Spasić kaže da je, za vreme pandemije, problem zatvaranja frizerskih salona rešila time što je pronašla “privatnog frizera”.

– Koristiću i dalje usluge privatnog frizera, jer mi tamo ne treba test. Nikakve moguće kazne za nepoštovanje epidemioloških mera neće me sprečiti da redovno odlazim kod frizera jer je to jedna od najvažnijih potreba savremene žene.

Nedostaje ćaskanje sa prijateljima

Perica Ilin u šali kaže da imajući u vidu kako napreduje vakcinacija u Austriji, moguće je da će uvesti testove i za odlazak u kafiće.

– Meni lično to više nedostaje, to ćaskanje sa prijateljima. Ali ubrzo će 1. maj, kada sam sebi u glavi zacrtao kraj ove pošasti. Ne ponovilo se ovo više nikada. To ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju – dodao je Ilin.

Nije strašno

– Ili ćemo zarasti u kosu i obrve, ili ćemo se testirati. Ta mera nije tako strašna jer se relativno retko ide kod frizera. A i test je besplatan i brz. Da li je i tačan, ne zna se niti će se znati – kaže Goran Novaković iz Beča.

Goran Novaković

Smeta mi test

Rade Živković se pre pandemije šišao na dve nedelje.

– S obzirom na to da prilično vodim računa o svojoj frizuri i šišam se na dve nedelje u normalnim okolnostima, sada sam promenio tu naviku i prilično mi smeta što ću morati da se testiram da bih se ošišao – ističe Rade Živković.

Rade Živković