Pixabay

Kako pranje kose i šampon mogu da utiču na “procvetale” krajeve? Pročitajte najnovije savete!

Da li se i vi borite sa “procvetalim” krajevima kose? Možda je vreme da promenite navike u nezi, jer svako tretiranje toplotom, farbom i blanšom oštećuje kosu. Međutim, istraživači sada napominju i da uzrok pucanju vlasi treba tražiti čak i u pranju kose.

Pre svega, nemojte prati kosu češće nego što je to stvarno neophodno. Mokra kosa je uvek daleko podložnija oštećenjima, pa što je češće kvasite, to će i krajevi češće pucati.Jedna od najrizičnijih faza je šamponiranje. Ako previše često utrljavate šampon u kožu glave, sprečavate lojne žlezde da rade svoj posao. Rezultat će biti suva kosa, podložna oštećenjima.

Međutim, najveće iznenađenje je otkriće izneto u Internacionalnom časopisu za nauku o kosi, a to je da šamponi za često pranje kose mogu biti pogubni za krajeve. Prema tim nalazima, u njima obično nema regenerišućih i zaštitnih sastojaka pa se to odražava na vitalnost dlake.

Ako osećate potrebu da kosu perete svakog dana, naročito ako svakodnevno vežbate i znojite se, stručnjaci savetuju da je ponekad operete samo vodom, ne koristeći šampon. Alternativa je da, pre pranja, u krajeve utrljate neko zaštitno ulje, maslinovo, arganovo ili ulje jojobe. Ostavite da deluje bar par minuta, pa onda perite kosu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here