pixabay.com

Austrija danas, zbog pandemije koronavirusa, svoj državni praznik proslavlja na neuobičajen način – digitalno.

Tradicionalna izložba vojne opreme austrijske vojske, koja se uobičajeno održava na trgu Heldenplac u centru Beča, kao i dan otvorenih vrata ministarstava, parlamenta, održavaju se ovaj put samo u digitalnom obliku.

Samo je polaganje venaca i polaganje zakletve regruta vojske uživo, ali bez prisustva javnosti.

Tako je polaganje zakletve, umesto sa više od 300 vojnika, smanjeno na 12 regruta.

Takođe i prisustvo predstavnika države svedeno je na minimum, odnosno na predsednika Aleksander van der Belena, kancelara Sebastijana Kurca, ministarku odbrane Klaudiju Taner i vicekancelara Vernera Koglera, te gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga.

Političke svečanosti počele su svečanom sednicom vlade, nakon čega je predsednik Van der Belen položio venac na spomenik neznanom junaku, posle kojeg su to učinili i članovi vlade.

Nakon polaganja venaca dve formacije od po tri aviona Eurofajter i četiri Saab 105 preletele su Beč, a četiri padobranaca specijalnih jedinica skočili su iz helikoptera sa zastavama EU i Austrije, a jedan od njih sve je prenosio kamerom na svojoj kacigi.

Svi ovi događaji ovaj put se prenose na javnom servisu ORF, koji je emitovao i više kratkometražnih filmova o vojsci, koje je režirao pobednik Oskara Štefan Ruzovicki.

Vojska je digitalno predstavila svoju opremu.

Što se uobičajenih dana otvorenih vrata ministarstava tiče, i ti događaji biće virtuelno prikazani, kao i sedište predsednika, koje je snimljeno dronom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here