Zbog teških uvreda islama završio na sudu

0

Vilders, lider Partije slobode, optužen je za više od sto javnih izjava, uključujući i one koje su upoređivale Kuran sa Hitlerovim manifestom "Majn kampf" i pozivom da sveta knjiga muslimana bude zabranjena u Holandiji.
 

Vilders je 2008. godine režirao kratki film "Fitna" koji je uvredio muslimane širom sveta paralelnom montažom stihova iz Kurana i prizora islamskog terorizma, javio je Rojters.

Vilders je upoređivao Hitlerov "Majn kampf" sa Kuranom: Hitler posmatra paradu svojih vojnika. Ispred njega se nalazi komadant SS trupa Hajnrih Himler

 

Vildersov advokat Bram Moskovic osporio je nadležnost suda i rekao da optužnica treba da bude odbačena, jer je Vilders sve izjave davao kao član parlamenta.
Formalno otvaranje rasprave ne očekuje se pre marta, a tokom saslušanja očekuje se da će tužilaštvo predloži listu mogućih svedoka.
 

Oko 200 demonstranata protestovalo je pred sudom. Oni su nosili transparente podrške Vildersu, nazivajući optužbu protv njega napadom na slobodu govora.
Ako bude osuđen, Vilders bi mogao da se suoči s maksimalnom kaznom od dve godine zatvora, mada je verovatnije da kazna bude novčana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here