Zbog vojnih vežbi NATO-a Rusija prebacila “leteće radare” u Kubanj

sputniknews.com, Vestionline
0
russianplanes.net
(Foto: Ilustracija)

“Avioni za radiolokaciono osmatranje A-50, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, premešteni su u Kubanj i baviće se monitoringom vazdušne situacije iznad Crnog mora”, saopštio je novinarima načelnik pres-službe Južnog vojnog okruga Vadim Astafjev.

Letovi avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije održavaju se u pozadini velikih vojnih vežbi NATO-a koji se održavaju na teritoriji niza država istočne Evrope koje izlaze na Crno more.

– Kontrola situacije vazdušnim sredstvima za izviđanje će omogućiti da se ne dozvole mogući incidenti uz učešće civilnih brodova i aviona koje mogu slučajno da se nađu u zoni vojnih vežbi NATO-a – naglasio je Astrafjov.

– Avion A-50 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije poleteo je sa jednog od operativnih aerodroma koji se nalazi u Krasnodarskom kraju. Nakon punjenja goriva, posada A-50 je počela da obavlja zadatke praćenja situacije u vazdušnom prostoru u graničnoj zoni Ruske Federacije, iznad crnomorske obale Krim i Kubanja – rekao je predstavnik okruga.

U vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora, radar A-50 će pratiti lovci Su-27SM3 Ratnog vazduhoplovstva i PVO Južnog vojnog okruga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here