Zbog Zorice je i Kemal pravoslavac

0

Veruju u Paraskevu: Zorica i Kemal
 

Liturgiju je pred prepunim hramom služio sveštenik Milan Pejić, a svečanost je ulepšao i hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojim je dirigovala Jelena Agbaba-Milosavljević.

 

Mošti u Rumuniji

Sveta Petka je živela u 11. veku, a rođena je u Pivtu (Bojadis), između Carigrada i Silinavrije. Njene mošti iz Carigrada prenetesu u Trnovo u Bugarskoj, pa vraćene u Carigrad, a iz Carigrada prenete su u Beograd.

Čudesne mošti Svete Petke danas se nalaze u rumunskom gradu Jaši.

– Sveta Petka je srpskog porekla, a rođena je u Turskoj, u bogatoj porodici. Ona se svega odrekla i posle smrti roditelja otišla da živi u pustinji jer je želela svim bićem da se posveti Gospodu – rekao je između ostalog prota Pejić.

U narodu se veruje da je Sveta Petka zaštitnica žena i da ima moć izlečenja i neizlečivih obolenja.

Među vernicima koji su slavsko znamenje doneli u crkvu bila je i Zorica Dragičević -Ildizdag, novinarka nemačkog radija WDR, koja je u hram došla sa suprugom Kemalom, inženjerom ekologije poreklom iz Turske.

Zorica je poreklom iz Crvenki, njeni roditelji su slavili Svetog Nikolu, ali su ona i suprug prošle godine, posle neuspele trudničke terapije, koja je počela baš na Svetu Petku, odlučili da je slave kao svoju zaštitnicu, jer u njenu moć veruju.

-Ne, zvanično nisam prešao u pravoslavlje, ali ako moja supruga veruje u Svetu Petku i hoće da je slavi, onda sam i ja pravoslavac- objašnjava Kemal.

Domaćin slave KSS bila je predsednica Snežana Radujković sa suprugom Lazarom, a za goste je priređen i slavski ručak.

– Slavlje bi bilo još lepše kad bi nam došlo više mlađih žena i devojaka – rekla je za "Vesti" predsednica Snežana, koja ih i ovom prilikom poziva da dođu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here