pixabay.com

Još pandemija nije minula, a pedantni nemački statističari uglavnom su sveli računicu za štetu koju je nanela ova pošast. Konačan ishod jer da su najveće žrtve bili oni najmanji i najslabiji – samostalni preduzetnici koji su u mnogim slučajevima bili i jedini zaposleni u svojoj firmi.

Pozivajući se na podatke Agencije za zapošljavanje, reč je o najmanje 10.000 slučajeva (a izvesno je da ih ima bar desetostruko više) kojima sad valja pomoći da se ponovo podignu posle nevolje koja ih je snašla. Politika i javnost su u vreme vrhunca krize sa koronom uglavnom brinuli o sudbini najmoćnijih kompanija, dok je male privatnike bilo teško uklopiti u priču o velikim gubicima i milijardama evra koje je država u vidu pomoći dodelila posrnuloj Lufthanzi i sličnim gigantima.

Minimalac i pomoć za nezaposlene je od države zvanično dopisom zatražilo 132.000 samostalnih preduzetnika i to u periodu od aprila 2020. do juna ove godine.

Alarmantni podaci

Tokom 2020. godine je propalo oko 18 odsto firmi malih preduzetnika, dok je godinu dana ranije taj procenat bio duplo manji. Jedan od razloga tog gubitka je i sistem isplate državne pomoći jer je suma od 7.500 evra samostalcima stizala prekasno.